Podle účetní závěrky patřilo Čapí hnízdo v době žádosti o dotaci pod Agrofert

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přivítal minulý čtvrtek na farmě Čapí hnízdo prezidenta republiky. Společně pokřtili dvě klokaní samičky za účasti dětí z Klokánků. Babiš pohostil Miloše Zemana v areálu, ke kterému se ještě před několika lety neznal. Reportéři ČT nyní ukazují na nové nesrovnalosti, které se týkají vlastnictví Čapího hnízda. Farma podle účetní závěrky z roku 2008 patřila pod společnost Agrofert. Podle Babiše ji ale Agrofert v té době už nevlastnil.

„Nikdy jsem nevlastnil a neměl podíl ve farmě Čapí hnízdo. V den podání žádosti o dotaci v roce 2008 žádná z firem Agrofertu nevlastnila farmu Čapí hnízdo,“ řekl Babiš v březnu televizi Prima. Tato odpověď je velmi důležitá s ohledem na to, zda měla firma nárok na čerpání 50milionové dotace od Evropské unie.

Podle právníka Aleše Rozehnala ale z účetní závěrky vyplývá, že ještě ke konci roku 2008, tedy více než rok poté, co už společnost měla být mimo holding Agrofert, je stále součástí Agrofertu.

Reportéři ČT: Nesrovnalosti kolem Čapího hnízda nemizí (zdroj: ČT24)

Děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze Ladislav Mejzlík vidí dvojí vysvětlení. „První, co mě napadá, že je to chyba. Někdo neoznámil, že došlo k prodeji firmy, a dále ji vykazují ve skupině. Druhá varianta je, že se domnívají, že sice nejsou vlastníky formálně, ale že mají pořád schopnost ovládat činnost firmy. Pak podstatný vliv trvá i bez finanční účasti,“ řekl Reportérům ČT.

Babiš na dotaz Reportérů ČT odmítl účetní závěrku komentovat. Čapí hnízdo mělo patřit do jeho koncernu do konce roku 2007. Poté společnost přešla na anonymní formu vlastnictví a jako malý podnik díky tomu dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z Agrofertu dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišovy skupiny.

Kvůli kauze proběhla na konci března i mimořádná schůze sněmovny. Babiš na ní zveřejnil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Dál trvá na tom, že žádný dotační podvod nespáchal. Kauzu označuje za cílenou kampaň, která má vést k jeho konci ve vládě a v politice vůbec.

Někteří opoziční politici ale považují způsob získání dotace za podvod, případně účelové jednání. Případ už vyšetřuje česká policie i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce s dalšími kroky počkat na výsledky vyšetřování OLAF.