Zeman navštívil Babišovo Čapí hnízdo. Projekt, o který se zajímají detektivové

Vicepremiér Andrej Babiš přivítal v Čapím hnízdě na Benešovsku prezidenta Miloše Zemana. Spolu s ním si přijely farmu prohlédnout také děti z Klokánků. Babiš Zemana na farmu pozval, když mu na Pražském hradě vysvětloval, jak projekt získal evropské dotace. Právě to kritizují někteří opoziční politici, podle nichž mohlo jít o dotační podvod. Babiš obvinění odmítá, prezident označil kauzu za mediální kampaň. Kauza bude tématem interaktivního pořadu ČT 24 Devadesátka s redaktorkou Reportérů ČT Anetou Snopovou.

Získání evropských peněz na projekt kongresového centra a farmy někteří opoziční politici označují za dotační podvod. Prezident kauzu považuje za mediální záležitost a kampaň. Babiš mu to vysvětlil při březnové návštěvě Hradu, při níž se také domluvili na návštěvě prezidenta v Čapím hnízdě.

Komentátor a host Událostí, komentářů Jindřich Šídlo návštěvu prezidenta v Čapím hnízdě spolu s dětmi z Klokánků označil za jeden z nejcyničtějších triků politické komunikace, jaký zažil. „Andrej Babiš přijde a vytáhne šek na milion korun, který před kamerami předá dětem z Klokánků, které se tomu nemohou nějak bránit, a Miloš Zeman před nimi mluví o tom, že politici nemají vyšetřovat. To je vrcholný cynismus,“ uvedl Šídlo.

„Možná je v tom i nepotlačitelná touha prezidenta provokovat. Ale to spojenectví je zcela zjevné a je velmi pragmatické, protože neexistuje dlouho. Andrej Babiš v roce 2013 psal o Miloši Zemanovi jako o nejhorší možné volbě, a proto, že volí Karla Schwarzenberga prezidentem. Zeman v roce 2011, když Babiš zahajoval svou politickou cestu, říkal, že Babiš je naprosto nedůvěryhodný podnikatel kvůli privatizaci Unipetrolu,“ uvedl Šídlo.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, takže nebylo možné dohledat její majitele. Díky tomu dosáhla na evropskou dotaci přes 50 milionů korun, kterou by firma z rozsáhlého koncernu Agrofert dostat nemohla.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Poslancům na mimořádné schůzi Babiš řekl, že anonymní akcie farmy vlastnili, v době kdy dostala dotaci, členové jeho rodiny, konkrétně dvě dospělé děti ministra financí Andreje Babiše a bratr jeho partnerky.

Ačkoli majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v dokumentu České televize Matrix AB říká, že farma je nejlepší projekt, jaký kdy vymyslel, nikdy jindy se k němu nepřihlásil. Projekt byl podle něj realizován zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel.

Jakékoli pochybení odmítá i Agrofert. „Obecně můžeme uvést, že si nejsme vědomi žádného pochybení. Vše proběhlo v souladu se zákony. Dotace pro farmu Čapí hnízdo byla opětovně prověřována úřady bez jakéhokoli nálezu,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Úřady v minulosti udělily Farmě Čapí hnízdo pokutu šest milionů korun za neoprávněný způsob čerpání dotací, napsal server Neovlivni.cz. V roce 2012 byla podle informací serveru pokuta prominuta a Babišova firma z ní platila pouze malou část. Agrofert k tomu potvrdil, že audit z roku 2011 odhalil u Čapího hnízda opožděné proplacení faktury a navrhl pokutu.

Andrej Babiš vysvětloval ve sněmovně kauzu Čapí hnízdo
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Babiš na mimořádné schůzi trval na tom, že žádný dotační podvod nespáchal. „Jsem přesvědčen, že vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo nemělo žádný dopad na získání dotace. Dokonce podle dotačních specialistů jsem já osobně, a ne společnost, mohl být stoprocentním akcionářem farmy. Je to nelogické, ale je to tak. Proč je to tak, to se zeptejte Bruselu. Neměl jsem žádný důvod něco skrývat. Dotace byla přidělena podle platných pravidel,“ prohlásil ministr financí před poslanci.

Kauzu označil za cílenou kampaň, která má vést k jeho konci ve vládě a vůbec v politice. Za projev sklidil ostrou kritiku pravicové opozice. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce počkat na výsledky vyšetřování. Sněmovna pak na návrh ČSSD přerušila mimořádnou schůzi do doby, než Evropský úřad proti podvodům zveřejní výsledky svého vyšetřování.

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantu farmy představuje jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.

Čapí hnízdo
Zdroj: Janovský Alexandr/ČTK

Agrofert prý jen převzal předluženou farmu. Pokud by se tak nestalo, projekt by dle Babišova názoru zkrachoval a Česko by padesátimilionovou dotaci muselo vrátit Evropské unii.
Kauzu vyšetřuje hospodářská kriminálka i Brusel.

Vedle politiků se kauzou Čapího hnízda zabývají i orgány činné v trestním řízení. Od konce loňského roku je to odbor hospodářské kriminality pražské policie. Detektivové vyšetřují podezření na dotační podvod a poškození finančních zájmů EU – zatím ale nikoho neobvinili. Oficiální vyšetřování spustil i Evropský úřad pro boj proti podvodům známý pod zkratkou OLAF.

Téměř třetina lidí, kteří alespoň zběžně znají kauzu Čapí hnízdo, považuje přidělení dotací za podvod a porušení zákonů, jež se musí vyšetřit. Vyplynulo to z březnového průzkumu pro Českou televizi, který provedly agentury Median a STEM/MARK. Dalších 36 procent respondentů, již mají o kauze povrchní informace, má naopak za to, že nešlo o podvod, ale o nemorální chování a využití skulin v zákoně. Čtvrtina lidí pak kauzu vnímá jako pouhou kampaň, jejímž účelem je diskreditace osoby ministra financí Andreje Babiše. Přísněji se ke kauze staví lidé, kteří vědí, o co v Čapím hnízdě jde. Za podvod to považuje 36 procent lidí, za nemorální chování 41 procent. Jenom necelá pětina mluví o kampani proti Babišovi.

Interpretace kauzy Čapí hnízdo
Zdroj: STEM/MARK /Median