Aktivistka byla zproštěna obžaloby z útoku na policistu. Soud naopak upozornil na postup policie

168 hodin (1.5.2016): „Pomáhat a chránit“ (zdroj: ČT24)

Aktivistka Kateřina Krejčová, která byla viněna z napadení policisty na demonstraci, je nevinná. Městský soud v Praze ji zprostil obžaloby. Podle verdiktu policistu zranit nechtěla a ani nemohla. Soud tak zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který Krejčové v únoru uložil podmíněný trest. Rozsudek je pravomocný. Vedení pražské policie po verdiktu policistu podpořilo. Jakékoli maření práce policistů označilo za nepřípustné. Kauzou se podrobně zabýval i pořad 168 hodin.

Soudkyně považuje jednání Krejčové za naprosto bagatelní. Nemělo podle ní být ani před soudem. Policistu Filipa Dleska prý spíše zezadu „objala“, nechtěla mu ublížit. Zpochybnila i to, že policistu nějakým způsobem zranila: „Máme jiný názor na závadnost společenského jednání obžalované než prvostupňový soud.“ 

Soud navíc upozornil na postup policie, která zakročila proti levicovým aktivistům, ale šibenice na protiimigrační akci nechala být. „Myslíme si, že by bylo víceméně nespravedlivé vůči obžalované, aby byla postižena za přestupek, že seděla na chodníku, když orgány činné v trestním řízení přihlížely mnohem závažnější a rozsáhlejší trestné činnosti dalších osob z toho druhého shromáždění,“ prohlásil přísedící soudce odvolacího senátu Václav Kašík.

Ženě hrozily až čtyři roky

K Incidentu došlo loni v červenci, kdy v Praze protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Policii ale šibenice nevadily. Nešlo podle ní o projev násilí. Naopak věřila vysvětlení, že šibenice jsou jen alegorií vyjadřující konec EU nebo připomínku, že se vlastizrada vždy trestala smrtí. 

Šibenice na demonstraci proti islámu a migraci
Zdroj: ČT24

Policisté naopak zasáhli proti aktivistům, kteří chtěli průvod zablokovat. Předtím je prý vyzvali, aby vyklidili prostor, to ale někteří včetně Krejčové a jejího přítele popřeli. Policie se aktivisty rozhodla z cesty odstranit, přestože měli demonstranti dostatek místa, aby je obešli. Policie tvrdila, že svým zákrokem skupinku v podstatě chránila.

Podle slov obhájce Krejčové Pavla Uhla se ale policie pokoušela lidi úkolovat a řídit, aniž by jakkoliv respektovala skutečnost, že se jedná o právo shromažďovací, a brutálně proti nim zasáhla. Některé z protestujících shodili policisté na zem, zkroutili jim ruce za zády, spoutali je a odnášeli z místa. 

Policista byl týden na neschopence

Třicetiletá Krejčová podle obžaloby napadla policistu poté, co na zemi zaklekl jejího přítele. Údajně mu praštil hlavou o zem, čímž mu vyrazil zub. Krejčová policistovi podle obžaloby skočila na záda a trhla mu ramenem. Policista si později stěžoval na bolest a kvůli údajnému pohmoždění kloubu byl týden na neschopence. Jde přitom o lhůtu, při které už nemusí jít o přečin, ale může se jednat o zločin, za který je vyšší trestní sazba. 

Jsem nešťastná, že jsem rok čelila trestnímu stíhání za něco, co nebyl trestný čin, dokonce ani přestupek. Je mi líto, že se tyto věci dějí.
Kateřina Krejčová
aktivistka

Krejčová se hájila tím, že policisté jejího přítele týrali, a proto musela zakročit, i když věděla, že se tím vystavuje riziku stíhání. Novinářům řekla, že si uvědomuje, že zákon porušila, za svým činem si ale stojí. To, co udělala, bylo podle ní z etického pohledu správné.

Soud zrušil aktivistce trest za napadení policisty při demonstraci (zdroj: ČT24)

Opět dva rozdílné posudky

„Intenzita policejního zákroku naprosto neodpovídala tomu, za jaké situace a proti komu zasahovali. Proto se logicky nejde divit, že slečna zareagovala tak, jak zareagovala. Takový zákrok odpovídá zatčení dealerů drog, ozbrojeného pachatele nebo pachatele loupeže,“ řekl v pořadu 168 hodin advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska.

Stojím za prací policie a jakékoli verbální nebo i fyzické útoky, popřípadě zabránění dokončení úkonů, zcela kategoricky odmítám.
Miloš Trojánek
ředitel pražské policie

Na poranění policisty existují dva posudky. Podle prvního byla diagnóza stanovena na základě subjektivních stesků a křupnutí v rameni si poškozený mohl klidně vymyslet. Objektivně byla zjištěna pouze drobná oděrka na rameni.

Státní zástupkyně Zdeňka Galková ale ke kauze přizvala dalšího experta, který konstatoval opak – zranění mohlo vzniknout konáním obviněné a poškozený nebyl na takové násilí připraven. „Udělal jsem posudek podle svého nejlepšího přesvědčení,“ tvrdí soudní znalec v oboru zdravotnictví Petr Korbelář.

Krejčová: Policie mi dala hodinové politické školení

Policisté ale byli podle Krejčové zaujatí kvůli jejím proimigrantským názorům. Uvedla, že jí po zadržení na služebně vysvětlovali, jak jsou její názory špatné: „Dostala jsem hodinové politické školení.“

Události, komentáře s aktivistkou Kateřinou Krejčovou (zdroj: ČT24)

Podle státního zástupce je ovšem ve věci dostatek důkazů. Poukázal zejména na existenci videozáznamu. Jednání Krejčové sice označil z lidského hlediska za pochopitelné, nemělo by ale zůstat beztrestné. Zpochybnil nicméně to, že žena policistu zranila. Věc proto navrhl překvalifikovat z trestného činu na přestupek.

Městské státní zastupitelství si chce nyní počkat na písemné vyhotovení rozsudku. Teprve poté se rozhodne, jak bude dál postupovat. Policejní zásah proti sedícím demonstrantům ale budou soudy každopádně už brzy řešit znovu. Policie se bude muset bránit správní žalobě, kterou na ni podali demonstranti.

Krejčovou podpořily i desítky pedagogů z FAMU

Krejčovou podpořily i desítky pedagogů a studentů z FAMU, kde nedávno absolvovala doktorát z audiovizuálních studií. Zástupci školy označili její odsouzení mimo jiné za projev sílících sympatií policejních složek a státního zastupitelství vůči projevům rasismu a nenávisti.

Ženu přišel k soudu podpořit také Igor Ševcov, který byl obviněn z útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Ve středu ho Městský soud v Praze viny zprostil, nepravomocně ho ale vyhostil z republiky za pomoc při sprejování na zeď ruzyňské věznice z loňského května.

Vydáno pod