Za napadení policisty při demonstraci s šibenicemi dostala aktivistka měsíční podmínku

Levicová aktivistka Kateřina Krejčová, která se loni v létě snažila zabránit protiuprchlické demonstraci se šibenicemi a napadla při tom policistu, dostala od soudu měsíční podmínku. Verdikt není pravomocný, Krejčová se proti němu na místě odvolala.

Incident se stal 1. července na Václavském náměstí, kde několik set lidí demonstrovalo proti Evropské unii, imigraci a běženeckým kvótám. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, třímali i makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“.

Dvacítka levicových aktivistů se snažila průvodu směřujícímu k Úřadu vlády zabránit, část z nich si sedla na chodník do trasy pochodu. Policisté je vyzvali k opuštění prostoru, protože mohou porušovat shromažďovací zákon, to ale někteří protestující včetně Krejčové a jejího přítele odmítli. Podle obžaloby skočila Krejčová policistovi na záda, když zakročil proti jejímu partnerovi. Policista si po jejím útoku stěžoval na bolest v rameni a byl i v pracovní neschopnosti.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Edita Beranová nyní Krejčovou za násilí proti úřední osobě potrestala měsíční podmínkou s roční zkušební dobou. Vyhověla tak návrhu státní zástupkyně, aktivistce hrozily až čtyři roky vězení.

Soud se divil, proč město povolilo přiblížení protestujících skupin

Soudkyně mimo jiné uvedla, že nechápe, proč město povolilo konání dvou názorově odlišných demonstrací tak blízko u sebe. Rozsudek Beranová odůvodnila tím, že obžalovaná ve své výpovědi uznala, že si během útoku uvědomovala případnou možnost trestního stíhání. Vzala ale v potaz také to, že Krejčová nebyla nikdy dříve trestána a že jednala v afektu.

Advokát Pavel Uhl, který Krejčovou zastupoval, mimo jiné tvrdil, že policisté levicovou demonstraci rozpustili, ačkoliv na to neměli právo. Podle soudkyně ale akce rozpuštěna nebyla, její účastníci byli pouze požádáni o vyklizení prostoru a pak mohli v demonstraci pokračovat.

To ve své dnešní výpovědi potvrdil i organizátor akce Tomáš Křemen. „Dohodli jsme se s policií, že umožníme průchod,“ řekl soudkyni. Upozornil ale na to, že mu prý nebyl dán dostatek času, takže na tuto skutečnost nestihl upozornit všechny účastníky demonstrace.