Ovčáček chtěl se skauty na Hradě zpívat hymnu. Nakonec neměl téměř s kým

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si v úterý chtěl zazpívat na Pražském hradě společně se skauty státní hymnu. Reagoval tak na nedělní incident, kdy policie zpěv skautům v areálu zakázala. Skauti ale znovu na Hrad nedorazili. Hymnu si přišli zazpívat jen asi čtyři lidé.

Skauti si v neděli na mši v bazilice svatého Jiří připomněli svátek patrona skautů svatého Jiří a Mezinárodní den skautingu. Když ale potom chtěli před kostelem zpívat hymnu, policie je vykázala s tím, že se na místě zpívat nesmí. Ovčáček se za incident omluvil, policisté podle něj byli zbytečně přísní.

Na internetu se poté objevila informace, že se v úterý skauti na Hrad vrátí znovu. Nešlo ale o oficiální akci skautského hnutí, lidé se spontánně svolali na facebooku. Prezidentův mluvčí na tiskové konferenci oznámil, že si s nimi hymnu rád zazpívá: „Velmi se na to těším.“

Na Hrad ale nakonec přišli jen asi čtyři lidé, kteří chtěli skauty podpořit. „My, kteří jsme měli čas přijít, jsme přišli zazpívat za ty, kteří museli zůstat v práci,“ řekla po zpěvu svolavatelka akce Petra Pospěchová.

Hrad nicméně skautům nabídl, aby 28. října ve státní svátek zazpívali státní hymnu u příležitosti položení věnce k památníku T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Na akci je pozve oficiálním dopisem.  

Ovčáček: Se skauty si velmi rád hymnu zazpívám (zdroj: ČT24)

Ovčáček na tiskové konferenci reagoval i na čin neznámých vandalů, kteří o víkendu posprejovali neonacistickými symboly kavárny a podniky, které se hlásí k hnutí HateFree. Odmítl tvrzení, že se česká společnost radikalizuje.

„Česká společnost vyjadřuje své obavy z migrační krize. Kdo se radikalizuje, jsou levicoví a pravicoví extremisté, kteří zapalují automobily, sprejují po kavárnách a ničí standarty prezidenta republiky,“ řekl na tiskové konferenci. 

Huml: Někdo striktně a horlivě dodržoval zákon (zdroj: ČT24)

„Někdo jen striktně a možná i horlivě dodržoval zákon,“ domnívá se poslanec a člen výboru pro bezpečnost Stanislav Huml (ČSSD). „Na druhou stranu vzhledem k tomu, že šlo o mezinárodní svátek skautů, bylo to velmi necitlivé,“ oponuje senátor Petr Bratský (ODS) s tím, že vliv jistě má to, že chybí hradní policii velení.