Autory nápisů na kavárnách hledá policie kvůli podněcování nenávisti

Neznámí vandalové posprejovali o víkendu neonacistickými symboly pražské kavárny a podniky, které se hlásí k hnutí HateFree bojujícímu proti nenávisti ve společnosti. Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by se útoky měla zabývat vláda. Další nenávistná hesla se v noci na pondělí objevila na budově pražského sídla Diakonie, která rovněž spolupracuje s iniciativou HateFree. Na odpoledne se kvůli incidentům odehrál happening v Krymské ulici, během něhož dobrovolníci poškozené budovy čistili. Akce se zúčastnila i primátorka Adriana Krnáčová.

Výhrůžnými nápisy a neonacistickými symboly v noci ze soboty na neděli posprejovali neznámí pachatelé několik kaváren, obchodů i vestibul stanice metra Karlovo náměstí. Budovy také poškodili červenou barvou. Policie vyšetřuje vandalismus na sedmi místech. 

Provozovny, mezi které patří například kavárna Mamacoffee, obchod Správná podprsenka, tetovací salon Individual, kavárna Café V lese a kavárna La Bibiche, se hlásily k hnutí HateFree, jež bojuje proti nenávisti ve společnosti.

Útok na kavárny odsoudil premiér Sobotka: „Nikdo by neměl být zastrašován jen proto, že má na něco odlišný názor. Takže jakékoliv násilí, včetně toho, že se lidé zastrašují tím, že se pomalovávají budovy apod., tak to je něco, co je naprosto nepřijatelné. Je potřeba to jednoznačně odmítnout.“ Podle něj musí policie jednat: „Policie vyšetřuje i ten útok, který byl na Kliniku na Žižkově, vyšetřuje pobodání muslimského aktivisty a předpokládám, že stejně intenzivně bude vyšetřovat i tyto akce.“ 

Posprejovaná kavárna Mamacoffee
Zdroj: HateFree

Z pražské kavárny Café v lese odpoledne hanlivé a nacistické symboly a nápisy zmizely. Posprejovaný dům a kavárnu očistil její majitel, pražský kavárník Ondřej Kobza společně s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) a teplickým radním Dominikem Ferim (TOP 09).

„Nezastraší mě. Žádné prohlášení ale neudělám, s takovým útokem musím počítat, když provozuji kavárnu, která má svůj názor. Rozhodně ji nezavřu a nepřestanu,“ řekl Kobza, který je autorem akce piána do ulic nebo poesiomatu na náměstí Míru.

Čištění nápisů začalo zhruba v 15:00, kdy Kobza společně s dobrovolníky vzal do ruky hadry a ředidlo a jal se smývat hanlivé znaky a nápisy. Na piano k tomu hrál přímo na ulici Feri. Pak se přidal ke Krnáčové a na štaflích vystřídal Kobzu při omývání reklamního poutače.

Café V lese pomáhala čistit i primátorka Adriana Krnáčová
Zdroj: ČTK

Primátorka uvedla, že je potřeba, aby se město oficiálně distancovalo od takových projevů. Podle ní ale nemá, kromě městské policie, možnost, jak takovému jednání zabránit. „Musíme především vést a iniciovat diskusi, abychom takovým projevům předcházeli.“

Primátorka to ale za svou účast při úklidu schytala od 1. místopředsedkyně ODS Alexandry Udženiji: „Velmi mě mrzí, že se do úklidu zapojila primátorka Krnáčová – že tam stála na štaflích a umývala graffiti. Proč to nedělala na jiné provozovně?“ tázala se v Událostech, komentářích. 

S poslancem Jaroslavem Foldynou se shodovala, že nešlo o pouhý vandalismus, ale projev extremismu, který je třeba odsoudit: „Je to něco, co normální politik a občan nemůže přijmout. Mám důvěru v českou policii, že budou ty věci i jejich příčiny vyšetřeny a uslyšíme, co bylo myšlenkovým pochodem těch pachatelů. Je to něco, co jsem v této chvíli ani neočekával,“ dodal Foldyna. 

Jiří Ovčáček: Řekněme NE extremismu

Pražská policie útoky sprejerů prošetřuje. Policejní mluvčí Tomáš Hulan řekl, že na základě vyhodnocení nápisů a nákresů jsou aktéři podezřelí z poškození cizí věci sprejerstvím, z podněcování k nenávisti vůči jiné skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z trestného činu projevů sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. V případě odsouzení jim za to hrozí až tři roky vězení.

K řešení situace také vyzvala českou vládu mezinárodní protirasistická síť UNITED for Intercultural Action, která spojuje 560 organizací z téměř padesátky zemí a funguje od roku 1993. „To, co se teď děje v Praze i jiných městech, je výsledkem sociální a ekonomické nerovnosti, která vede ke xenofobnímu výkladu jejích příčin. Tento nárůst populistických projevů a evidentně nacistických akcí je symptomem nebezpečí, jež dnes hrozí uprchlíkům ve všech evropských zemích,“ řekl ředitel sítě Geert Ates.

Podle prezidenta Miloše Zemana ale nesmí být tato kauza „hatefree“ zneužita v kampani proti slušné většině občanů odmítajících migraci. „Řekněme však NE extremistům zleva i zprava,“ tlumočil na Twitteru Zemanova slova jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Solidarita je silnější

Pod heslem „Praha se nebojí“ se stovky lidí sešly na náměstí Jiřího z Poděbrad, aby vyjádřily nesouhlas s tím, co se stalo. „Nechceme město, ve kterém mají lidé strach. Nechceme zemi, kde je pojem rovnost považován za extremistický názor. Lidem, kteří páchají takové činy nenávisti, bych chtěla vzkázat: Postavíme se vám, protože solidarita je silnější,“ řekla jedna z organizátorek.