Za trenýrky padlo obvinění, členům Ztohoven hrozí tři roky

Policie obvinila tři členy skupiny Ztohoven kvůli vyvěšení rudých trenýrek na střeše Pražského hradu na místě prezidentské standarty. Jako první na to upozornil deník Právo s odvoláním na zdroj obeznámený s případem, informaci později potvrdil i člen skupiny Petr Žílka. Obviněným členům Ztohoven hrozí až tři roky vězení.

„Náš advokát to (obvinění) dostal,“ uvedl Petr Žílka ze Ztohoven. Také dozorující žalobce Jan Lelek řekl, že policie rozhodnutí vydala, ale bližší informace zatím nechtěl uvést. Zda policie přinesla nové důkazy oproti zkrácenému řízení, které kvůli trenýrkám na Hradě původně zahájil žalobce, zatím Žílka nevěděl. „Kvalita důkazů se samozřejmě ukáže až při prokazování,“ poznamenal.

Policie vyšetřovala, protože žalobce neuspěl ve zkráceném řízení

Policii nařídil státní zástupce vyšetření poté, co Obvodní soud pro Prahu 1 odmítl návrh na potrestání ve zkráceném řízení. Proniknutí na střechu Pražského hradu považoval žalobce za „bagatelní věc“, která má být řešena právě ve zkráceném řízení. Návrh na potrestání ale soudkyně odmítla s tím, že nebylo jasné, že škodu na střeše Pražského hradu způsobili právě aktivisté.

Soudkyně se také podivila nad výší škody, kterou Hrad vyčíslil na 90 tisíc korun. Ukradená standarta prý stála 33 tisíc korun, Ztohoven pak podle státního zastupitelství způsobili další poškození střechy za více než 50 tisíc korun.

Prezident Miloš Zeman tehdy rozhodnutí prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka komentoval tak, že „obdivuje rychlost, s jakou soudkyně rozhodla. A věří, že se na střechu Hradu byla podívat“. Rozhodnutí obvodního soudu poté ale potvrdil i městský soud, ke kterému podal státní zástupce stížnost.

Trenky stály místa špičky ochrany prezidenta a Hradu

Rudé trenýrky zavlály nad Pražským hradem loni 20. září. Skupina je prohlásila za „standartu muže, který se nestydí vůbec za nic“. Kromě politického rozměru však měl čin Ztohoven také bezpečnostní dopad, když vyšlo najevo, jak snadno se členové skupiny – v převlečení za kominíky – na hradní střechu dostali. V souvislosti s „kauzou trenky“ přišli o místa velitel Hradní stráže Radim Studený, šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres i ředitel hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík.