Rektorka VŠE: Hlavní problém vysokých škol jsou studenti pedagogických fakult

Největším problémem českého vysokého školství je vzdělávání budoucích učitelů, potažmo studenti, kteří míří na pedagogické fakulty s vědomím, že tuto profesi nikdy nechtějí vykonávat. V Interview ČT24 to prohlásila rektorka Vysoké školy ekonomické a čerstvá držitelka francouzského Řádu čestné legie Hana Machková.

Za tradiční slabinu českého vysokého školství bývá označováno financování, a s tím souhlasí i rektorka pražských ekonomických studií. Upozorňuje mimo jiné na to, že navzdory hospodářskému růstu (a možné vyšší podpoře) plánoval ministr financí Andrej Babiš ořezat vysokoškolské rozpočty o více než pět procent a školy fungují se sníženým rozpočtem i po změkčujícím zásahu ministryně Kateřiny Valachové.

Největší problém vysokého školství ale Machková spatřuje v aspirantech kantorské profese. „Většina studentů našich pedagogických fakult ani nechce jít učit, protože jde o povolání, které je nesmírně obtížné a špatně finančně ohodnocené,“ prohlásila v rozhovoru se Zuzanou Tvarůžkovou. „Je potřeba podpořit pedagogické fakulty i učitele a udělat z nich znovu prestižní zaměstnání.“

Příznakem špatného stavu českých učitelských sborů je podle Machkové i nedávný případ z pražských Malešic, kde skupina tří středoškoláků šikanovala svou pětapadesátiletou angličtinářku. „Ta věc se mi zdá nepřijatelná a nemožná v českém prostředí, které mělo tradičně k učitelům spíš respekt,“ dodává rektorka VŠE – ačkoliv jinak o mladé generaci hovoří v superlativech.

Machková: Nová generace není infantilní

V rozhovoru pro Českou televizi tak rozporovala i tvrzení rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, který v loňském interview pro Hospodářské noviny omlouval údajnou nedospělost současných dvacátníků.

„Když se nám prodloužil lidský život o deset let, tak je jasné, že se neprodlouží jen produktivní část a senilita, ale také infantilita. Je jasné, že dnešní populace v osmnácti letech nebude tak zralá, jako byla před padesáti lety,“ prohlásil Bek, Machková s ním ale nesouhlasí.

„Je pravda, že na VŠE jdou hodně ambiciózní studenti, ale nevidím na nich, že by měli infantilní sklony, a nemyslím si, že je naše generace jiná, než jsme byli my. Zdají se mi stejně vyzrálí. Naši studenti jsou dospělí lidé, nemám s nimi žádné problémy,“ uvedla. 

Machková: Životopisy studentů UK a VŠE mají u firem prioritu (zdroj: ČT24)

Dnes sedmapadesátiletá profesorka Hana Machková převzala ve čtvrtek nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie, kterým ji země galského kohouta ocenila za zásluhy o rozvoj univerzitních a vědeckých vazeb mezi Českou republikou a Francií.

Vystudovaná ekonomka s Francií spojila svůj profesní život. V roce 1990 iniciovala vznik Francouzsko-českého institutu řízení při VŠE, který se specializuje na vzdělávání frankofonních manažerů, ve vedoucích funkcích školy pak výrazně přispěla k rozšíření spolupráce s francouzskými univerzitami.

„Pro francouzskou vládu je velice důležité podporovat francouzské podniky, a jak jinak je podporovat než vzděláváním,“ dodává sama Machková. Převzetím insignií se zařadila i do prestižní společnosti, francouzský řád v minulosti převzali prezidenti Tomáš Masaryk a Václav Havel, režisér Miloš Forman nebo malíř Alfons Mucha.

Hana Machková
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš