Za vraždu prarodičů dostal čtyřiadvacetiletý muž výjimečný trest: 24 let

Čtyřiadvacetiletý Tomáš Francl si za brutální vraždu svých prarodičů odpyká výjimečný trest 24 let žaláře. Verdikt nižší instance definitivně potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Ke krveprolití došlo před necelým rokem v Tovačově na Přerovsku, mladík oba penzisty ubodal ve spánku.

Tragédie se odehrála v červnu 2015 v tovačovském bytě Franclových prarodičů, kteří dospělému vnukovi poskytli zázemí. Motiv brutálního činu se zjistit nepodařilo, podle znalců si zřejmě vybil zlost na svou bývalou přítelkyni; mladík uvedl, že chtěl nejprve ublížit sám sobě, ale poté, co ležel nějakou dobu v posteli s nožem, mu prý „bouchlo v palici“ a vydal se za prarodiči – ačkoliv se s nimi před vraždou společně navečeřel a sledoval televizi.

Čtyřiasedmdesátiletou babičku nejprve rdousil a pak ji ubodal, rozsvítil si při tom stolní lampičku, aby na spící ženu lépe viděl. Poté přešel do druhé místnosti, kde spal jeho sedmdesátiletý dědeček. Tomu zasadil ránu nožem do krku. Žena i muž na místě vykrváceli.

Mrtvé prarodiče Francl ještě okradl a peníze utratil s prostitutkou v prostějovském nočním klubu, za koupání v akvaparku a nákup hodinek. Policisté mladíka dopadli následující noc. Ke svému činu se totiž postupně přiznal třem dívkám, muže zákona zalarmovala poslední z nich.

Vrahovi přišel trest moc přísný

Znalci Francla charakterizovali jako labilního, vztahovačného a podezíravého, duševní poruchu u něj ale nenašli. K výjimečnému trestu odnětí svobody na 24 let ho odsoudil už letos v lednu olomoucký krajský soud, muži ale připadal vyměřený trest moc přísný. Obhájce tvrdil, že ani nešlo o vraždu zvlášť surovým způsobem. „Případ naopak vybočuje tím, že absolutně spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení. Nebyl důvod k tomu, aby byl ukládán výjimečný trest,“ prohlásil.

Podle odvolacího soudu je však verdikt nižší instance s ohledem na okolnosti případu přiměřený. „Je potřeba poukázat na bezdůvodnost napadení obou poškozených, způsob, jakým je usmrtil, i na jednání obžalovaného po činu. Šlo přitom o zcela bezbranné staré lidi, kteří se o obžalovaného starali a on jejich život ukončil takovým způsobem,“ uvedli soudci.

Obdobně mluvil i žalobce Marián Kollár. „Na místě je ochrana společnosti před pachateli, vrahy, kteří vraždí bez příčiny své nejbližší, jež se o ně starali a projevovali jim náklonnost,“ uvedl. „Jeho pobyt na svobodě je nebezpečný a represivní účinek by měl být v jeho případě drastický.“

Dvojnásobné vraždy jsou v Olomouckém kraji ojedinělé, naposledy obdobnou tragédii vyšetřovali policisté v roce 2009 v Přerově. Případ manželů, jejichž těla se stále nenašla, není dosud vyřešen. Muž, který se z jejich vraždy již několik let zodpovídá před soudem, byl nedávno obviněn z přípravy další vraždy. Skončil ve vazební věznici.