Kritiku ministra Pelikána policie odmítá, během víkendu se prý zachovala profesionálně

Policie odmítla kritiku od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) za víkendová opatření při demonstracích v Praze. Podle policejního prezidia byl přístup policistů profesionální. Podezření na pochybení jednotlivců policie prošetří. Hodnocení celého bezpečnostního opatření na základě nepodložených a neprověřených podezření na pochybení jednotlivců ale prezidium považuje za exces. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí policejního prezidia ČR Jozef Bocán.

Podle ministra Pelikána policie selhala, když v sobotu nezakročila proti maskovaným výtržníkům napadajícím průvod levicových aktivistů mířících k Pražskému hradu. Proti velitelům zásahů by podle něj měla být vyvozena odpovědnost. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce nechat čas na prošetření policejní aktivity, odmítl „politické procesy“.

Za postupem policistů během víkendového bezpečnostního opatření stojím a jsem přesvědčen, že Policie České republiky svou roli zvládla. Podezření na údajná pochybení jednotlivců nechám prověřit tak, jak jsem již uvedl během víkendu.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Podle prezidia příslušníci policie dokázali o víkendu udržet veřejný pořádek i přes značně složitou situaci spočívající ve střetu názorových proudů demonstrantů, kterých se sešlo několik tisíc na více místech hlavního města Prahy.

Profesionálním přístupem policistů se podle prezidia podařilo zabránit výrazným střetům, škodě na majetku nebo újmě na zdraví účastníků. „Odmítáme proto hodnocení, která nevycházejí ze skutečného stavu a mají místy až bulvární charakter,“ uvedlo prezidium.

Pelikán žádá vyvození odpovědnosti vůči velitelům zásahu

Podle Roberta Pelikána sobotní události nevyžadují dvoutýdenní prošetřování, ale měla by být vyvozena odpovědnost vůči velitelům zásahů. Pelikán zdůraznil, že na shromážděních podle zákona nikdo nesmí mít maskovaný obličej a mít zbraň: „Shromažďovací zákon mimo jiné říká, že nikdo nesmí být ozbrojen a nikdo nesmí mít maskovaný obličej.“

„Máme ale video, kde jsou lidé, kteří jsou ozbrojení a mají maskovaný obličej a na které v klidu dohlíží nějaká policejní skupina, já myslím, že na tom není co prošetřovat,“ řekl už v pondělí. Ministr Chovanec oponoval, že důkladné prošetření vyžaduje čas.

Kritika přitom zní i od opozice. „Odpovědnost nese hlavně ministr vnitra a poté policejní prezident. Počkáme, pokud bude podnět ke GIBS, jak toto šetření dopadne,“ prohlásil šéf poslanců z ODS Zbyněk Stanjura.

O prošetření incidentu, který se stal během sobotní demonstrace proti islámu na Hradčanském náměstí, požádal policejní prezidium i Český rozhlas. Během shromáždění několik agresivních útočníků opakovaně napadlo jeho přenosový vůz, ale přítomní policisté na žádost o pomoc podle rozhlasu nereagovali.

Frakce Úsvit se podle poslance Marka Černocha naopak obrátí na Radu Českého rozhlasu, aby prošetřila profesní postup redaktorů. Pro Černocha je podle jeho pondělního vyjádření pro Českou televizi nepochopitelné, proč se rozhlas na shromáždění neakreditoval jako ostatní média.

Kromě incidentu na Hradčanském náměstí v sobotu skupina maskovaných osob házela zápalné lahve na sociální centrum Klinika v Praze 3. Policie prověřuje událost kvůli spáchání trestných činů výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci. Vláda podle premiéra Bohuslava Sobotky očekává důsledné a nezávislé policejní vyšetřování, důležité je odhalit pachatele. Útok na kliniku také odsuzují představitelé ostatních sněmovních stran.

Střelba z poplašné pistole a sekera na demonstraci

Mladíkovi, který na sobotní demonstraci krajně pravicové Národní demokracie vystřelil z poplašné pistole, sdělila pražská policie ve zkráceném řízení podezření z výtržnictví. Incident se stal na Loretánském náměstí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jedenadvacetiletého muže, který vystřelil do vzduchu, tam policisté zadrželi. Nikomu se nic nestalo. „Muži, který střílel z poplašné pistole, již bylo sděleno podezření z trestného činu výtržnictví a je proti němu vedeno zkrácené přípravné řízení,“ shrnul mluvčí pražské policie Jan Daněk. Mladíkovi hrozí až dvouleté vězení.

Sdělení podezření znamená ve zkráceném řízení prakticky totéž, co sdělení obvinění v klasickém trestním řízení. Zkrácené řízení lze vést v případech, kdy byl podezřelý přistižen přímo při činu nebo pokud lze očekávat, že podezřelého bude možné postavit do 14 dnů před soud. Skončeno musí být do dvou týdnů, státní zástupce může lhůtu prodloužit maximálně o deset dnů.

Další sobotní incident řešili policisté na Hradčanském náměstí, kde se shromáždění sympatizantů Bloku proti islámu a Úsvitu účastnil muž s velkou sekyrou. „Dopustil se přestupku proti zákonu o právu shromažďovacím, což bylo oznámeno na oddělení správního řízení,“ konstatoval Daněk.

Vydáno pod