Policie musela v Praze oddělovat demonstranty, muže se zbraní zatkla

V řadě evropských zemí včetně Česka byly naplánovány demonstrace zaměřené proti islámu. Organizátoři se zaštítili heslem Pevnost Evropa. V Drážďanech přišlo až osm tisíc lidí. V Praze musela policie oddělovat demonstrující, protože se na mnoha místech sešli na protest také odpůrci protiimigrantských hnutí. Ke střetu došlo na Malé Straně. Na Loretánském náměstí pak byl zadržen muž, který vystřelil ze zbraně na poplašné náboje. Další lidé se dopustili přestupku.

 V Česku se demonstrovalo jak v Praze, tak i v Brně, a to proti islamizaci, migraci či Evropské unii. V Brně dorazilo zhruba pět set lidí. Pražská policie považovala demonstrace za rizikové a byla v pohotovosti. Jako první vyšlo po jedné hodině odpolední z pražského Vítězného náměstí shromáždění protestujících „Za Evropu bez EU“, které svolala krajně pravicová Národní demokracie. Podle policie jich bylo také zhruba pět set. Nejprve zamířili na Loretánské náměstí. Zde došlo k incidentu s poplašným výstřelem, po kterém byl zadržen 21letý muž. Mladík je podezřelý z výtržnictví. Demonstranti se z Loretánského náměstí vydali přidat k protestu u Pražského hradu. 

On-line přenos

Demonstrace napříč Evropou proti islamizaci

  • 20:08

    On-line zpravodajství k sobotním demonstracím končí. Děkujeme za pozornost.

  • 18:55

    Policejní mluvčí Jan Daněk řekl, že při protestech policie zajistila celkem 13 lidí. Většinu z nich kvůli přestupkům, které se týkaly například neuposlechnutí výzvy nebo porušení zákona o právu shromažďovacím. 

  • 18:41

    Saský premiér Stanislaw Tillich z CDU vyzval justici k prošetření výroků, které na demonstraci Pegidy zazněly. "Řečníci Pegidy otevřeně vyzývají k násilí proti cizincům a politikům. Je stále více třeba zásah státního zastupitelství," řekl.

Hlavní demonstrace před Pražským hradem

Právě demonstrace na Hradčanském náměstí měla být nejmasovější akcí v Praze. Policisté ale odmítli uvést odhad, kolik lidí se jí účastnilo. Protest uspořádaly Blok proti islámu a hnutí Úsvit-NK a byl součástí celoevropských demonstrací organizovaných hnutím Pegida.

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička ve svém projevu označil podporovatele migrantů za kolaboranty. Kritizoval české i evropské politiky, největší pískot davu na Hradčanském náměstí zazněl u jména německé kancléřky Angely Merkelové. Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský v telemostu z pražské demonstrace do ostatních evropských měst uvedl, že česká vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) s Merkelovou kolaboruje.

Účastníci demonstrace třímali v rukou vlajky s protiislámskými symboly nebo transparenty s nápisy „Islam is evil!“ (Islám je zlo), „Vlast si rozvracet nedáme“ či „Zavřít hranice! Soudit se o kvóty, jinak nové volby!“.

Podle zpravodajky ČTK policie na Hradčanském náměstí zadržela několik lidí, mimo jiné muže, který si přinesl velkou sekeru, nebo dalšího, který se s policisty začal prát. Samotná demonstrace se obešla bez incidentů.

V dolní části Václavského náměstí proti radikálnímu islámu a migraci protestovalo hnutí Svoboda a přímá demokracie. Policie odhadla počet účastníků na dvanáct set. Tomio Okamura v závěrečném projevu upozornil na to, že další velkou demonstraci SPD chystá u příležitosti případného příjezdu německé kancléřky Angely Merkelové, která by na jaře mohla navštívit Česko.

Protestující volající po solidaritě

Opačný pohled na migraci vyjádřila iniciativa Ne rasismu protestním shromážděním Solidarita bez hranic na Malostranském náměstí v Praze. Z Pohořelce také vyrazil pochod nazvaný Za Evropu beze strachu a nenávisti, který dorazil až do pražské Loretánské ulice, podle odhadů policie šlo o necelé tři stovky lidí, posléze se začali rozcházet. „Konala se řada projevů, promluvil zde například předseda Strany zelených Matěj Stropnický, mluvil o solidaritě a tom, že by Evropa měla spolupracovat,“ uvedla redaktorka ČT Karolína Jelínková.

Na účastníky pochodu na podporu uprchlíků, kteří mířili k Pražskému hradu, zaútočila odpoledne na rohu Thunovské a Zámecké ulice skupinka zhruba 20 až 25 odpůrců imigrace.

„Vzduchem létaly tyče od transparentů nebo dlažební kostky a ozývala se také pyrotechnika,“ přiblížila redaktorka ČT. Incident na Malé Straně trval několik minut, útočníci se po příjezdu policie dali na útěk. Nikdo nebyl zraněn ani zadržen. Policejní mluvčí Jan Daněk uvedl, že při protestech policie zajistila celkem 13 lidí.

V Drážďanech očekávali i dvojnásobný počet demonstrantů

Jedním z center protiislámských demonstrací jsou Drážďany, které jsou již déle než rok dějištěm pravidelných akcí hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Na začátku demonstrace bylo podle odhadů pět tisíc lidí. Internetová služba Durchgezählt uvádí, že na demonstraci Pegidy na břehu Labe u sídla saské zemské vlády přišlo šest až osm tisíc lidí. Policie očekávala, že se v saské metropoli sejde až 15 tisíc příznivců Pegidy a až 10 tisíc odpůrců.

Před demonstrací Pegidy se v Drážďanech konal i pochod proti nacismu svolaný pod heslem Solidarita bez hranic. Podle Durchgezählt prošlo městem přes tisíc lidí. Souběžně s demonstrací Pegidy se pak před budovou drážďanské opery konala demonstrace za otevřenou společnost a proti šíření nenávisti, kam mohly dorazit skoro tři tisíce lidí.

Zástupci hnutí Pegida v Drážďanech vyzvali k uzavření a důsledné kontrole vnějších i vnitřních hranic Evropské unie. Na shromáždění promluvil i poslanec českého hnutí Úsvit Marek Černoch. Na situaci dohlížely tisíce policistů s vodními děly, zásah ale nebyl nutný. Na velkoplošnou obrazovku se promítal v přímém přenosu i pražský projev Martina Konvičky z hnutí Islám v ČR nechceme, zazněly i pozdravy příznivců Pegidy z Maďarska, Slovenska a Nizozemska. V centru Varšavy se sešlo zhruba dva tisíce lidí, v Amsterdamu bylo asi dvě stě lidí, v Calais se přes zákaz sešlo okolo sto padesáti lidí. Policie tam proti demonstrantům použila slzný plyn a zadržela asi dvacet lidí. Další demonstrace se konala v Montpellier na jihu země. V Bratislavě přišly pouze desítky lidí.

Saský premiér Stanislaw Tillich z křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové vyzval justici k prošetření výroků, které na demonstraci Pegidy v Drážďanech zazněly. „Řečníci Pegidy otevřeně vyzývají k násilí proti cizincům a politikům. Je stále více třeba zásah státního zastupitelství,“ řekl. 

Protesty proti islámu se konaly i v Dublinu, Birminghamu, Kodani a Helsinkách, účast byla v řádu několika desítek lidí. Potyčky byly v Irsku a Dánsku.