Na podporu Kliniky se sešly dvě stovky lidí, politici útok odsoudili

Na podporu Kliniky, kterou v sobotu napadla skupina maskovaných lidí, se v parku nad centrem sešly asi dvě stovky lidí. Přišel i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Útok odsoudil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Policie útok prověřuje pro podezření ze spáchání výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci.

Solidaritu s Klinikou přišli vyjádřit i někteří obyvatelé okolních ulic. „Nenecháme se zastrašit, budeme pokračovat v tom, co děláme,“ uvedli zástupci Kliniky a poděkovali účastníkům. Centrum například organizuje sbírku oblečení pro uprchlíky.

Politici útok jednoznačně odsoudili

Zabedněná výloha v sociálním centru Klinika na pražském Žižkově
Zdroj: Vít Šrámek/ČTK

Útok na místě odsoudil i ministr pro lidská práva nebo pražská primátorka. „Je to něco, co je naprosto za hranou,“ řekl k útoku Dienstbier. „Je naprosto nezbytné situaci řešit, toto už nemůže nechat nikoho chladným. Nenávisti, která se šíří českou společností, se je třeba postavit,“ dodal. „Praha je otevřené, mezinárodní město, které nesnese podlé projevy rasové, národnostní a náboženské nesnášenlivosti,“ prohlásila Krnáčová.

Útok na Twitteru odsoudil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestr. za ANO) zároveň upozornila, že činnost na pomoc uprchlíkům, jakou provádí centrum Klinika, je nutná. „Musíme těm lidem pomáhat,“ podotkla.

Ministr vnitra Milan Chovanec považuje útok za zbabělý akt, který potvrzuje nebezpečí fašizace části naší společnosti. „Pro znejišťování veřejnosti není žádný důvod. Česká vláda odmítla a nadále odmítá povinné kvóty. Nelegálních migrantů je díky postupu státu, který striktně dodržuje evropské i české zákony, na území ČR necelá stovka,“ uvedl ministr v tiskovém prohlášení. Dodal, že očekává, že policie udělá pro vypátrání pachatelů maximum.

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) na svém facebookovém profilu uvedla, že v pondělí bude na radnici zasedat bezpečnostní grémium. „Polarizace společnosti podporovaná mimo jiné i postojem prezidenta republiky je, jak se včera ukázalo v Jeseniově ulici, velmi nebezpečná. Násilné trestné činy do civilizované společnosti nepatří a je třeba je co nejostřeji odsoudit. Pevně věřím, že Policie ČR tento případ řádně vyšetří a viníci budou dle práva potrestáni. Bezpečnost obyvatel Prahy 3 nesmí býti ohrožována,“ napsala.

Policie po útočnících pátrá

Policie o plánovaném útoku žádné informace předem neměla. Pokud by takové informace měla, dělala by maximum pro to, aby nebyly výhrůžky naplněny. Žádný podnět policie nepřijala ani od obyvatel samotné Kliniky.
Iveta Martínková
mluvčí pražské policie

K útoku na centrum na Žižkově došlo krátce před osmou hodinou večer. Útočníci do objektu házeli kameny a světlice, které zapálily část kavárny. „V budově se v té chvíli nacházelo přes dvacet osob, kameny létaly i do místnosti s lidmi. Jeden člověk utrpěl zranění hlavy a byl odvezen do nemocnice. Několik lidí se nadýchalo kouře,“ popsalo centrum ve svém prohlášení.

Původní informace policistů hovořily o tom, že skupina na centrum v žižkovské Jeseniově ulici naházela zápalné lahve. Hasiči požár po příjezdu dokázali uhasit za čtyři minuty. Pražská policie pátrá v souvislosti s útokem po dvacítce osob. Několik osob už vyslechla, zatím nikoho neobvinila.  

Útočili neonacisté, jsou přesvědčení dobrovolníci z Kliniky

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle evakuovaných útočili neonacisté, kteří se účastnili i sobotních demonstrací proti imigrantům. „Vše nasvědčuje tomu, že to byla stejná skupina, která napadla dlažebními kostkami a tyčemi demonstraci Solidarita bez hranic a později lidi na Hlavním nádraží,“ stojí ve vyjádření Kliniky. Od Kliniky prý útočníci utekli s výkřikem: „Drž hubu, ty Arabe!“. Policie souvislost s demonstracemi zatím nepotvrdila.

Útok na Kliniku chápeme jako vyvrcholení nejen dne demonstrací Bloku proti islámu, ale obecně i xenofobních nálad, které jsou ve společnosti. Vnímáme i souvislost s pobodáním muslima, ke kterému došlo minulý týden ve Vršovicích.
Tadeáš Polák
člen komunity centra Klinika

Demonstranti na Hradčanském náměstí prý zaútočili na novináře. Policie nic neudělala, tvrdí

Hlavní demonstraci odpůrců uprchlíků v Praze svolal Blok proti islámu a hnutí Úsvit na Hradčanské náměstí. Akce byla součástí celoevropských protestů hnutí Pegida, organizátoři na ní kritizovali českou vládu a evropské politiky za přístup k migrační krizi. Někteří demonstranti podle redaktora Českého rozhlasu zaútočili i na rozhlasový přenosový vůz. Český rozhlas požádá Policejní prezidium o prošetření incidentu. 

  • „Dneska se nám na Hradčanském náměstí snažili dobýt do přenosového vozu někteří demonstranti. Třískali do oken a rvali za dveře. Jednomu se to dokonce podařilo a sahal po technice. Další nás odpojili od elektrocentrály. Když jsme požádali policisty o pomoc, řekli nám, cituji: 'Můžete si za to sami, protože lžete, najměte si svoji vlastní ochranku.' Tolik k heslu Pomáhat a chránit,“ stojí ve vyjádření redaktora Filipa Titlbacha.

„Nemám v této chvíli žádnou informaci, že by policisté při sobotním bezpečnostním opatření jakkoliv pochybili. Jestli ale někdo takovou informaci má, tak žádáme, aby se obrátil na kontrolní orgány policie, které se tímto podnětem budou zabývat a prošetří ho,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. 

Prošetřit „údajné excesy“ zadal policejnímu prezidentovi ministr Chovanec. „Na těchto kontrolách se bude podílet i odbor interního auditu ministerstva vnitra. Jde zejména o chování policistů u přenosového vozu Českého rozhlasu a rovněž o obvinění policie z údajné provokace, které na sociálních sítích šíří někteří aktivisté,“ uvedl ministr v tiskovém prohlášení.

Reagoval tak na spekulace, které se objevily na internetu, že skupina maskovaných lidí napadající sobotní průvod levicových aktivistů mířících k Pražskému hradu byli ve skutečnosti přestrojení policisté. „Výsledky tohoto šetření chci mít k dispozici do dvou týdnů. Následně s nimi seznámím veřejnost,“ doplnil Chovanec.

Při střetu odpůrců a zastánců migrace létaly lahve i kameny

Proti vládě a islámu se demonstrovalo i na Václavském náměstí nebo v centru Brna. Na podporu běženců se naopak v Praze sešli lidé na Malostranském náměstí nebo v průvodu Za Evropu beze strachu a nenávisti. Na Malé Straně se už dopoledne zastánci a odpůrci migrace střetli. Vzduchem létaly lahve, kameny i dělobuchy. Incident trval několik minut, pak se policistům podařilo obě skupiny oddělit.

Další případ řešili na Loretánském náměstí, kde během demonstrace proti islámu vytáhl jednadvacetiletý muž pistoli na poplašné náboje a vystřelil. „Kriminalisté ho zadrželi, nikdo nebyl zraněný,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policie po sobotních protestech zajistila několik lidí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod