Armáda končí s hlídáním areálu ve Vrběticích – ostrahu přebírá policie

Události ČT: Vrbětický areál opustila armáda (zdroj: ČT24)

Armáda po více než roce přestala hlídat areál ve Vrběticích, kde předloni vybuchly dva muniční sklady. Vojáci zde působili od listopadu 2014, za tu dobu se jich vystřídalo skoro sedm tisíc. Teď bude areál střežit policie ve spolupráci se státním podnikem Vojenské lesy a statky. Armáda ještě bude v příštích dnech rušit své základy, definitivně by měli vojáci odejít z Vrbětic 15. února.

Podle Jana Šulce z generálního štábu armády si vojáci, kteří jako poslední hlídali areál, v pátek zabalí své věci a odpoledne odjedou. „Na místě zůstane likvidační skupina tvořená asi 30 osobami, která bude mít na starost demontáž a průběžný odvoz materiálu, jako jsou stany, kabeláž, vytápění či panely,“ podotkl Šulc s tím, že armáda uvede užívaný terén do původního stavu.

Vojáci se kromě hlídání areálu zapojili i do přepravy munice, pyrotechnické asanace a také řady ženijních úkolů, z nichž nejvýznamnější byla pomoc při stavbě oplocení areálu. Armádní pyrotechnici se mají do areálu vrátit, až bude lepší počasí, aby pokračovali v plošném sběru munice a sanaci dalších území.

Až do pátku střežilo areál ve Vrběticích každý den asi 180–200 vojáků, nově to bude asi padesátka policistů včetně členů speciálních pořádkových jednotek z Prahy, Ostravy a Brna a asi 20 pracovníků Vojenských lesů a statků.

Už v úterý policie uvolnila vstup na část území poblíž Vlachovic – umožnila tak místním znovu využívat pole, louky a pastviny v délce asi 3,5 kilometru. Pyrotechnici při průzkumu našli munici nejdále 1250 metrů od epicentra výbuchu.

Z areálu ve Vrběticích odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánoci. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.