Na D1 u Meziříčí jezdí auta jedním pruhem – začíná modernizace

Mezi Měřínem a Velkým Meziříčím se musí vejít auta, která jedou po dálnici D1 směrem na Brno, do jednoho pruhu. S třídenním zpožděním začala letošní etapa modernizace tohoto sedmikilometrového úseku.

Zahájení prací na D1 výrazně zkomplikovalo provoz. Kvůli pokládání provizorního vodorovného dopravního značení uzavřeli silničáři ve směru na Brno pravý jízdní pruh, řidičům tak zůstal k dispozici jen jeden.

Provizorní značení i svodidla

Jak dlouho se bude na Brno jezdit pouze jedním pruhem, není zatím jasné. Nejméně však pokládání značení potrvá dva dny. „Omezení budeme měnit podle toho, jak budeme potřebovat provádět ty práce,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl a dodal, že není vyloučena ani práce v noci. Po umístění žlutých čar ještě dělníci osadí dočasná svodidla. Poté již začne samotná stavba – zprvu půjde o rozšíření jízdního pásu směrem na Prahu, do kterého se potom přesune veškerá doprava, aby mohla začít oprava druhého pásu.

Během rozšiřování pásu ve směru na Prahu by měly být zachovány v každém směru dva jízdní pruhy. Jejich uspořádání bude 2 + 1 + 1. Ve směru na Brno se tedy bude jezdit ve dvou pruzích příslušným směrem a jedním pruhem v opačném směru, zatímco druhý pruh v opačném směru zůstane v původním jízdním pásu. „V rychlém pruhu budeme mít 100, v pomalém 80 kilometrů za hodinu,“ uvedl již dříve generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Provoz jedním pruhem
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

ŘSD se obává hlavně opravy mostu

Omezení se týká úseku od 134. kilometru po 141. kilometr, kde je křižovatka Velké Meziříčí, západ. Podle Jana Kroupy bylo nutné zahájit práce co nejdříve, aby oprava skončila včas, tedy příští rok. „Úsek 18 je technologicky náročný, je tam most, který má 84 metrů a je na kritické cestě. Svým způsobem ovlivňuje celou lhůtu výstavby,“ upozornil.

Mezi Měřínem a Velkým Meziříčím probíhaly v menším rozsahu přípravné práce již na podzim. Podobná omezení probíhala i na dalších dvou úsecích D1 – mezi Hvězdonicemi a Ostředkem a mezi Ostrovačicemi a Kývalkou. Na oba úseky by se měli dělníci vrátit v březnu.