Uplácení celníků a denaturace, ke které nikdy nedošlo – exkluzivní výpověď členů lihové mafie

Reportéři ČT: Exkluzivní svědectví členů lihové mafie (zdroj: ČT24)

Exkluzivní svědectví někdejších členů lihové mafie, zatím nepravomocně odsouzených před Vánocemi, získali Reportéři ČT. Tomáš Březina a Lubomír Kaláč popsali fungování gangu včetně uplácení celníků, kteří měli Radku Březinovi dodávat tajné informace. Sám lihový boss korupci odmítá. Policie zatím stíhá desítku celníků kvůli nedbalosti, kterou měli napomáhat k obchodování s nezdaněným lihem.

Aby si Tomáš Březina a Lubomír Kaláč zajistili nižší tresty, rozkryli detektivům pozadí miliardových lihových obchodů a před soudem vypovídali proti bývalým komplicům. Tomáš Březina navíc proti vlastnímu bratrovi, otci nebo švagrové.

„Vůči bratrovi moc výčitky nemám, vůči zbytku rodiny je to horší. Nicméně člověk se rozhodl a už s tím nic neudělá. Už to prostě takhle je,“ popsal své pocity reportérovi Daliboru Bártkovi.

Obrana proti odposlechům telefonů

Aby členové Březinova gangu minimalizovali nebezpečí, že budou při rozsáhlých obchodech odhaleni policií, vybudovali mezi sebou speciální telefonní síť, do které se nikdo jiný nemohl dovolat. 

Komunikace probíhala přes blokované telefony, ze kterých šlo volat jen na další čísla z této skupiny. „Zapínaly a vypínaly se v určitou dobu,“ popsal část mechanismu Lubomír Kaláč.

Patnáct let republikou křižovaly stovky kamionů naložených lihem, aniž by je celníci zastavili

To nejdůležitější, co Březinovi umožnilo roky nerušeně páchat miliardové podvody, však byly informace o tajných akcích, které celníci připravovali proti nelegálním obchodníkům s lihem. „Věděl, jestli se chystají nějaké kontroly, zátahy a podobně,“ uvedl pro ČT obžalovaný bratr Radka Březiny Tomáš.

Tomáš Březina na snímku z 22. prosince 2015
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Radek Březina tak byl například  dopředu informován, na kterém autě bude mít od celní správy namontováno sledovací zařízení. Celníkům předával úkoly od bratra právě Tomáš Březina.

Březina měl v počítači interní zprávu celníků o činnosti jeho firem

Česká televize získala data z počítačů Tomáše a Radka Březinových. Jsou mezi nimi interní pokyny celníků nebo analytické zprávy, které v roce 2010 nechali vypracovat celní pátrači na Březinovy firmy Morávia-Chem a Likérka Drak.

Mezi stovkami dokumentů jsou instrukce, kterými Březina spolupracující celníky úkoloval, ale taky citlivé údaje, které nesmí uniknout mimo celní úřad. 

„Zatím se nepodařilo zjistit, od koho tyto informace Radek Březina získával,“ uvedl Petr Šereda, ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Taky proto zatím není nikdo stíhán kvůli úplatkům. Kaláč s Březinou o nich přitom mluví otevřeně. Šlo prý o tisíce až desetitisíce korun. „Těžko si představit, že by to někdo dělal z nějaké loajality nebo zadarmo,“ řekl obžalovaný Kaláč.

Přešli na druhou stranu

Sedmačtyřicetiletý  Lubomír Kaláč nastoupil k šéfovi gangu Radku Březinovi jako dělník. Postupně se ale vypracoval až na obchodníka s lihem a jednoho z nejbližších spolupracovníků lihového bosse.

Lubomír Kaláč
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Osmatřicetiletý Tomáš Březina, mladší bratr  Radka Březiny, v celé lihové mafii zastával druhý nejvyšší post. Jak popsal Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, byl Tomáš Březina prostředníkem: Předával pokyny Radka Březiny dalším lidem, kontroloval jejich plnění a měl na starost černé účetnictví.

Šéf lihové mafie Radek Březina dostal třináct let

I díky svědectví těchto dvou mužů mohli policisté celý Březinův gang odhalit a sedm jeho členů pak poslat před soud. Rozsudek nad všemi padl dva dny před Vánocemi 2015.

Zproštění viny se nedočkal žádný z obviněných. Za podíl na rozsáhlých podvodech s nezdaněným lihem poslal senát olomouckého krajského soudu všechny do vězení. Samotný šéf zločinecké skupiny Radek Březina dostal trest nejpřísnější – do vězení má jít na 13 let.

Radek Březina
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

„Škoda dosáhla 6 miliard 390 milionů korun, což je možná jedna z nejvyšších škod na daňovém úniku, která byla prokázána,“ konstatoval v prosinci soudce Krajského soudu Olomouc Eduard Ondrášek.

Kaláč sice s detektivy spolupracoval, soud ho ale jako spolupracujícího obviněného neuznal

U Tomáše Březiny soud vyslyšel návrh státního zástupce a díky jeho spolupráci s policií jej odsoudil hluboko pod spodní hranicí trestní sazby – na čtyři roky vězení.

Lubomír Kaláč, druhý člen gangu, který se rozhodl vypovídat, ale dopadl hůř. Statut spolupracujícího obviněného mu soud nakonec nepřiznal. Odsouzen byl na devět let a dva měsíce.

Jak ale řekl Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, státní zastupitelství se v jeho prospěch s vysokou pravděpodobností odvolá. O konečné výši trestu pro Kaláče tak bude rozhodovat až odvolací soud.

Denaturace lihu, ke které nedocházelo, a celníci, kteří si ničeho nevšimli

Nelegální obchody s lihem rozjel Radek Březina počátkem 90. let. Už tehdy si jej všimla zlínská policie. Žádné vyšetřování však nikdy nedotáhla do konce.

Březina nejprve dokázal čistit líh, který obsahoval nepoživatelné příměsi, a ten pak bez odvedení daně prodávat k výrobě alkoholu. Vydělal tak první stamiliony.

Později svůj zločin povýšil. Založil několik obchodních firem, v jejichž středu stála společnost Morávia-Chem. Firma oficiálně vyráběla autokosmetiku a mohla tak nakupovat čistý líh. Měla však povinnost do něj míchat nepoživatelná denaturační činidla, aby z něho nebylo možné vyrábět alkohol.

Podle Petra Šeredy z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ale k denaturaci fakticky nedocházelo. Přitom u této procedury měli být přítomni celníci. Tomáš Březina pro Reportéry ČT řekl, že se celníky buď dařilo oklamat, anebo se to dělo přímo s jejich vědomím.

Pochybení celníků měla systémový charakter

Když v loňském roce provedl Nejvyšší kontrolní úřad šetření, aby zjistil důvody, proč celní správa nezabránila Březinově gangu v obrovských podvodech s nezdaněným lihem, odhalil řadu vážných pochybení.

V neveřejném protokolu, který má Česká televize k dispozici, kontroloři konstatují, že zlínští celníci právě u procesu denaturací ve společnosti Morávia-Chem opakovaně porušovali zákon.

Lihové mafii tak umožnili, aby oficiálně vykazovala, že miliony litrů lihu znehodnotila, ačkoliv líh zůstal ve skutečnosti čistý a Březina jej mohl rozprodávat na černém trhu, kde se z něj vyráběl alkohol. Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala dodal, že
„pochybení šla od vrchu a měla systémový charakter“.

Mezi obviněnými celníky je i bratranec Radka a Tomáše Březinových

Kvůli porušování zákonů u celníků v prosinci zasáhla policie. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obvinili 11 celních úředníků, z nichž 10 pracovalo na Zlínsku a osobně se účastnilo právě fiktivních denaturací ve firmě Morávia-Chem.

Mezi obviněnými celníky, kteří gangu umožnili získávat nezdaněný líh, je i Zdeněk Minařík – bratranec Radka a Tomáše Březinových.

Březina skrytě ovládal Likérku Drak

V letech 2004 až 2013 získala zločinecká skupina Radka Březiny fiktivními denaturacemi desítky milionů litrů nezdaněného lihu. Část z toho, více než 2,5 milionu litrů, poté ukryla do tajně vybudovaných skladů v Olomouci, Valašském Meziříčí, Stojčíně, Háji u Duchcova, Hrobicích a Ostravě. Více než 21 milionů litrů lihu však rozprodala dál.

Zhruba 5 milionů litrů poslal Březina do Likérky Drak. Firmu skrytě ovládal, oficiálně však za ní vystupoval nastrčený Pavel Čaniga, který proslul svou veřejnou nabídkou milionu korun za odhalení podvodníků s pančovaným alkoholem.

Čaniga je v současnosti stíhán. Likérka totiž z načerno dovezeného lihu vyráběla alkohol, který z větší části prodávala, aniž by odvedla daň.

25 milionů litrů „černého“ lihu

Více než 16 milionů litrů lihu Březina rozprodal dalším nelegálním obchodníkům. Ty největší z nich už policie obvinila: Jsou mezi nimi například otec a syn Pražanovi ze Zlína, kteří podvedli stát na dani o více než 350 milionů korun, nebo třeba majitel frýdeckomístecké likérky AB Style Milan Antoniazi. Jeho daňový únik dosahuje bezmála jedné miliardy.

Celkem Březinova skupina v letech 1998 až 2013 získala více než 25 milionů litrů černého lihu, jehož nelegálním prodejem připravila stát na dani o astronomických 6 miliard a 700 milionů korun.

Kaláč: Březina měl už v roce 2005 miliardu v hotovosti

Díky důmyslnému systému a úplatkům zkorumpovaným státním úředníkům vydělal Březina v uplynulých 15 až 20 letech na úkor státu přinejmenším stamiliony.

A kde stovky milionů z lihových podvodů skončily? Samotný Radek Březina o tom hovořit nechce. Reportéři ČT ale na případu dále pracují a do některého z příštích vydání pořadu připravují pokračování reportáže.