Nové chapadlo lihové chobotnice. ÚOOZ zadržel deset zlínských celníků

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadržel deset celníků ze zlínského celního úřadu, a vyšetřování takzvané lihové aféry se tím rozšířilo i na státní správu. Podle informací České televize měli celníci svou nedbalostí pomoct lihové mafii kolem Radka Březiny k miliardovým daňovým únikům.

„O trestním stíhání se bude rozhodovat v následujících osmačtyřiceti hodinách a vyjádřit se můžeme ve chvíli, kdy by bylo zahájeno trestní stíhání konkrétních osob," uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Za jaké časové období jsou celníci vyšetřováni, není jasné.

Případ rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, jehož hlavní větev se v těchto dnech rozplétá před krajským soudem v Olomouci, vyplul na povrch na podzim 2012, kdy se v České republice objevila řada případů úmrtí, způsobených nelegálně vyrobenými lihovinami, jež obsahovaly jedovatý metylalkohol.

Policie se tehdy soustředila na pátrání po nelegálních výrobnách alkoholických nápojů a odhalila chobotnici lihové mafie, kterou vedl zlínský podnikatel Radek Březina. Během téměř 15 let dodala na trh desítky milionů litrů lihu a připravila tím stát podle obžaloby o 6,7 miliardy korun na daních.

Ztracené kolky

Březina podváděl při denaturaci etanolu, tedy úpravě lihu, po které jej nelze používat pro lihovarnické účely – celníky obelstil tím, že v nádržích ponechal již jednou denaturovaný líh, do kterého jen přilil menší množství činidla. Zbyly mu tak vždy tisíce litrů čistého lihu, použitelného pro nelegální výrobu lihových nápojů. Objevily se sice hlasy, podle kterých mohli být někteří celníci při falešných denaturacích podplaceni, Březina ale uplácení odmítl a ani nepadlo žádné obvinění z korupce.

V minulosti u soudu zaznělo také, že celníci pochybili i při skartaci kolků. Těch mělo zmizet třináct tisíc kusů a použity mohly být právě na značení nezdaněného alkoholu. Zda je i tento případ motivací pro současný zásah, ale není jasné, informace ÚOOZ poskytne nejdřív příští týden.

Reportér ČT: Detaily by ÚOOZ mohl dát příští týden (zdroj: ČT24)