Bradáčová: 94 procent stíhaných lidí soudy skutečně odsoudí

Policie ročně obviní kolem sto tisíc lidí. Většina z nich skončí i u soudu, který vynese osvobozující verdikt jen u šesti procent případů. V Otázkách Václava Moravce to řekla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Před soudem v Česku skončí kolem 93 procent lidí, které policie obviní. „Z tohoto počtu máme v celém kontextu pouze šest procent zprošťujících výroků. 94 procent věcí je tedy odsouzeno soudem,“ upozornila Bradáčová.

Žalobce podle ní musí počítat s určitým procentem možných zprošťujících rozhodnutí. Musí totiž žalovat i trestní věci, u nichž má stejnou váhu důkazů jak v prospěch, tak v neprospěch. Soud má oproti tomu jiné zásady. Když má pochybnosti, rozhoduje vždy ve prospěch obviněného, což je podle Bradáčové správně.

Případ, kde jsou důkazy na obě strany poměrně vyrovnané, je podle Bradáčové například kauza nákupu pandurů. U soudu kvůli tomu stojí lobbista Marek Dalík. „Je to kauza, která byla otevřena až po letech od doby, kdy došlo ke spáchání skutku. My důkazy považujeme za dostatečné, ale bude na soudu, jak je vyhodnotí,“ poznamenala.

U složitých hospodářských kauz mnohdy trvá řadu měsíců, než případ u soudu skončí. „Byla bych ráda, kdyby se nám u většiny kauz podařilo vejít do lhůty maximálně dvou let. Někde ale mohou být výjimky, například s ohledem na mezinárodní právní pomoci nebo rozsáhlé znalecké posudky, které si někdy vyžadují i delší dobu než jeden rok,“ poznamenala státní zástupkyně.

Bradáčová: 94 procent stíhaných je i odsouzeno soudem (zdroj: ČT24)

V kauzách kolem Dbalého možná padnou další obvinění

V současné době řeší Vrchní státní zastupitelství v Praze například kauzy kolem bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Bradáčová nevyloučila, že po vyhodnocení všech důkazů padnou ještě další obvinění: „Není vyloučeno, že další trestní stíhání budeme zahajovat. Věci vyhodnocujeme v celém kontextu a zajímají nás veškeré následky, které byly jednáním obviněných způsobeny.“

Policie už v souvislosti s nemocnicí  řeší dvě kauzy. V obou figuruje Dbalý. V první, kterou v pondělí začal projednávat pražský městský soud, čelí spolu s dalšími šesti lidmi obžalobě z korupce a manipulace veřejných zakázek. Údajně ovlivnili tendr na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákup gama nože za 140 milionů korun.

V druhé kauze je obviněno šest lidí. Podle kriminalistů svým jednáním poškodili pražskou Nemocnici Na Homolce o víc než 50 milionů korun. Stíhání se týká veřejných zakázek nemocnice, a to na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby.