Bývalý velvyslanec USA: Nákup pandurů pro Česko provázelo neetické jednání

Nákup obrněných aut Pandur pro českou armádu provázelo neetické jednání. Před pražským městským soudem to řekl bývalý velvyslanec USA v Česku Richard Graber, který se prostřednictvím videkonference vyjadřoval k údajné korupční kauze lobbisty Marka Dalíka. V souvislosti se zakázkou však bývalý velvyslanec Dalíkovo jméno neuvedl, prý se nezmiňovalo. Řekl jen, že zbrojařská firma Steyr nevěřila tehdejšímu ministrovi obrany Martinu Bartákovi.

Policisté vyšetřovali bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka Dalíka na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval půl miliardy korun za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Dalík vinu odmítá.

Bývalý velvyslanec vypovídal z USA prostřednictvím videokonference. V soudní síni byla instalována velká obrazovka a zvukový aparát. Zařízení bylo umístěno před trestním senátem, a svědka tak kromě soudu viděl jen Dalíkův advokát a státní zástupce.

Události ČT: Richard Graber mluvil o neetickém jednání při nákupu pandurů (zdroj: ČT24)

Graber v úvodu své výpovědi uvedl, že se o neetickém jednání dozvěděl při telefonickém rozhovoru s šéfem firmy Steyr Johnem Ullrichem, který prý nevěřil tehdejšímu náměstkovi ministryně obrany Martinu Bartákovi. „Nevzpomínám si na to, že by přímo uvedl jméno pana Dalíka,“ řekl soudu Graber.

Zahraniční zbrojaři tvrdí, že úplatek byl potřebný k tomu, aby kontrakt pro českou armádu pokračoval. Česko však nakonec zrušilo původní smlouvu na 199 obrněnců a nechalo si jich dodat jen 107.

Na Dalíkovo jméno si diplomat nevzpomíná

Bývalý americký velvyslanec dával údajnou neetickou nabídku do souvislosti s problémy při obchodu české strany a zbrojařů, ambasáda podle něj o problémech se zakázkou informovala v depeších. Graber při výpovědi doplnil, že si nevzpomíná na žádnou konverzaci, která by se týkala přímo úplatků. „Byly tam náznaky, že k něčemu takovému mohlo dojít. Nevzpomínám si na to, že by bylo diskutováno jméno pana Dalíka,“ uvedl Graber.

Státní zástupce Jan Kořán byl s výpovědí spokojen. „Nemyslel jsem si, že by řekl více podrobností. S časovým odstupem to je velmi složité,“ řekl novinářům Kořán. Dalíkův advokát Tomáš Sokol byl také spokojen. Podle něj naopak výpověď vyzněla ve prospěch jeho klienta.

Graber při výpovědi doplnil, že si nevzpomíná na žádnou konverzaci, která by se týkala přímo úplatků. „Byly tam náznaky, že k něčemu takovému mohlo dojít. Nevzpomínám si na to, že by bylo diskutováno jméno pana Dalíka,“ uvedl také Graber.

Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až deset let vězení. Soud však může jeho údajné korupční jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až dvanáct let vězení. V dalším případě také na nepřímé úplatkářství, za něž hrozí až tři roky.

Vydáno pod