Ledovka v Brně značně komplikovala dopravu, řidiče potrápí i v neděli

Námraza značně zkomplikovala provoz autobusů a trolejbusů v Brně a okolí. Do některých míst se spoje vůbec nedostaly a situace se ráno blížila kalamitě. Vozy na většině linek nabíraly zpoždění až 45 minut a nedařilo se dodržet návaznosti spojů, a to jak v krajském městě, tak vregionální dopravě. Kolem 10:30 už ale byly všechny komunikace na území Brna sjízdné. Český hydrometeorologický ústav vydal v sobotu aktualizovanou výstrahu, podle které bude ledovka hrozit i během noci a nedělního dopoledne: výstraha platí pro jižní Čechy, Vysočinu a celou Moravu.

V Brně se do některých míst autobusy vůbec nedostaly, případně musely čekat na posyp. „Situace se blíží kalamitě“, uváděl okolo půl deváté Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje.

Brzy ráno například trolejbusy nemohly vyjet ze Staré Osady do vinohradského kopce, obdobné potíže byly také od Pavilonu Anthropos směrem na Osovou a Kamenný vrch nebo kolem Masarykova okruhu. Dopravnímu podniku města Brna se podle jeho webových stránek postupně daří jednotlivé linky znovu zprovozňovat v plném rozsahu a vracet z odklonů na běžné trasy.

Problémy se ráno vyskytly také na dalších místech v kraji. Autobusy nemohly obsloužit některé obce na Brněnsku. Před devátou k problémovým místům přibyla například silnice z Blanska přes Jedovnice do Studnic na Vyškovsku. 

Mnoho práce měli v Brně také záchranáři, kteří vyjížděli hlavně k pádům chodců. „Úrazů je od rána přes 90. Většinou se jedná o poranění končetin po pádu na náledí. Toto zatížení je opravdu extrémní, operátoři přijímají velké množství hovorů a výjezdové složky jsou neustále v terénu,“ uvedli záchranáři na svém webu.

Ledovka potrápí chodce a řidiče i v neděli (zdroj: ČT24)

Také na Zlínsku jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Namrzající déšť je příčinou řady nehod, některé z nich se neobešly bez zranění. Ředitelství silnic a dálnic dokonce řidičům doporučuje, aby nejezdili na Vsetínsko, kde prší, déšť namrzá a silnice sestávají nesjízdnými.

ČHMÚ: Ledovka bude hrozit i v neděli

Ledovka, která od rána trápí zejména jih Moravy, bude hrozit i během noci a nedělního dopoledne. Vyplývá to z aktualizovaného varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha platí pro jižní Čechy, Vysočinu a celou Moravu.

„Pokračující výskyt mrznoucích srážek různé intenzity se v dotčené oblasti předpokládá od dnešního odpoledne až do zítřejších dopoledních hodin. Nejpravděpodobnější a nejintenzivnější mrznoucí déšť s tvorbou ledovky očekáváme v zítřejších ranních a dopoledních hodinách,“ uvádí Josef Hanzlík z Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ. 

Pro Vysočinu, Jihomoravský a Zlínský kraj platí varování před ledovkou už nyní. Stejně na tom je i Olomoucko, Přerovsko a Prostějovsko. Od dnešních 22:00 bude aktuální také pro kraje Jihočeský a Moravskoslezský, stejně jako pro Jesenicko a Šumpersko. V průběhu nedělního odpoledne by měly srážky ustávat a teploty vystoupí na většině území nad nulu. Riziko tvorby ledovky tak bude v neděli postupně slábnout.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ovzduší se zlepšilo, teď už jsou limity znovu překročené

Během soboty se opět zhoršily rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji. Ráno klesly průměrné koncentrace polétavého prachu na všech stanicích pod hodnotu imisního limitu. Jenže během dne škodlivin v ovzduší opět přibylo a koncentrace na některých stanicích už jsou znovu vyšší než povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový

„Hodinové koncentrace prašného aerosolu nyní stoupají a předpokládáme, že průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace této škodliviny postupně místy překročí hodnotu imisního limitu,“ uvedli odpoledne meteorologové.

Nejhorší situace byla odpoledne v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrná koncentrace polétavého prachu dosáhla 70 mikrogramů na metr krychlový. Hodinová koncentrace dosahovala více než 180 mikrogramů na metr krychlový.

Ještě v pátek odpoledne byl imisní limit překročen na všech měřicích stanicích v regionu, na řadě z nich více než trojnásobně. V aglomeraci Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka (mimo oblast Třince) už od Nového roku platí smogová situace. V Moravskoslezském kraji je nejhorší ovzduší v zemi. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava i topení v domácnostech, ale také škodliviny, které vítr přináší z Polska.