Sobotka: Ťok se s mýtem hodně trápí. Trvá to už dlouho

Novoroční rozhovor. Sobotka není spokojen s prací ministra Ťoka (zdroj: ČT24)

Ještě loni v listopadu tvrdilo ministerstvo dopravy, že zvládne na začátku roku vypsat soutěž na provozování mýtného systému na další tři roky. Už o měsíc později se ale ukázalo, že to ministr Dan Ťok (za ANO) nestihne. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Týdnu v politice naznačil, že pokud Ťok harmonogram skutečně nedodrží, mohlo by to znamenat jeho konec ve vládě.

  • Na mýtném od kamionů a autobusů se loni v Česku vybralo 9,732 miliardy korun, což je nejvíc v historii. Meziroční nárůst byl 11,67 procenta.
  • Nárůst způsobilo jednak lednové zvýšení mýtných tarifů, především ale hospodářský růst v ČR i v okolních státech Evropy.
  • Za devět let fungování systému vybral stát na mýtném celkem 68 miliard korun.

„Realita je, že pan ministr Ťok se s mýtem hodně trápí. To je věc, která bohužel trvá už dlouho – dva roky. Došlo také k výměně ministra dopravy, za hnutí ANO už je tam druhý ministr,“ prohlásil premiér Sobotka.

Při vypsání navazujícího tendru na mýtný systém neuspělo před Ťokem už pět ministrů dopravy. Jde o to, že firmě Kapsch, která v Česku systém provozuje od jeho úplného začátku, vyprší smlouva na konci příštího roku. A právě na další tři roky, tedy 2017 až 2020, se mělo vypsat výběrové řízení, jež by vybralo nového provozovatele.

Ten by ale mýto vybíral prostřednictvím mýtných bran, které nainstaloval Kapsch. Navazovat by pak měla další soutěž, jež by vybrala nového provozovatele od roku 2020. Toto výběrové řízení by už ale bylo technologicky neutrální – nový provozovatel by tedy mohl přijít s vlastním mýtným systémem a nemusel by přebírat ten od Kapsche.

„Doufám, že ministr Ťok dodrží harmonogram, který vláda schválila,“ uvedl Sobotka s tím, že pokud to šéf dopravy nestihne, bude to na debatu v koalici. Premiér tak nepřímo naznačil, jak nejisté je další Ťokovo setrvání ve vládě.

Ve sněmovně budeme sedět častěji

Premiér se v rozhovoru pro Týden v politice dotkl také toho, že sněmovna v loňském roce schválila poměrně malé množství zákonů. „Měli bychom více tlačit na rychlejší projednávání zákonů v Poslanecké sněmovně. Během roku jsme jich naschvalovali velké množství, ale ta taktika opozice je, jak se zdá, docela úspěšná – to znamená, že zdržují, zdržují, zdržují,“ uvedl premiér.

Asi budeme muset častěji sedět v Poslanecké sněmovně.
Bohuslav Sobotka
premiér

V souvislosti s tím Sobotka zmiňuje zejména obstrukce pravicové opozice kvůli zákonu o elektronické evidenci tržeb. „Ale ta zdržovací taktika opozice, která oficiálně klade odpor vůči zákonu o elektronické evidenci tržeb, ale ve skutečnosti zdržuje celou řadu dalších věcí, které leží v Poslanecké sněmovně,“ dodává předseda vlády.

Hlavně, aby byl nový rok klidnější

„V loňském roce jsem si přál, aby bylo méně bezpečnostních rizik – to se mi nesplnilo. Chtěl bych proto, aby byl rok 2016 klidnější,“ přeje si český premiér. Uplynulý rok podle něj totiž příliš klidný nebyl – migrační krize, teroristické útoky, problémy, které byly spojené s výbuchy ve Vrběticích, zmiňuje předseda vlády některé události uplynulého roku. 

„A chtěl bych také popřát těm lidem, kteří navzdory hospodářskému růstu nenašli práci, aby ji v tom příštím roce našli,“ uzavřel své přání do nového roku premiér Sobotka.