Do nového roku na lyžích: Sněžná děla jedou naplno

Mrazivé počasí umožnilo provozovatelům většiny středisek po týdnech čekání konečně spustit sněžná děla. Část areálů otevřela uměle zasněžené sjezdovky na Silvestra, jinde začnou provoz o novoročním víkendu nebo až začátkem ledna. Podle všeho tak končí období, kdy se návštěvníci hor spíše než na lyže vydávali na pěší túry. Předpověď pro příští dny slibuje i přírodní sníh.

V největších střediscích Krkonoš a Orlických hor se lyžuje jen v části, umělé zasněžování však nabídku lyžování brzo rozšíří. Ve Špindlerově Mlýně se lyžuje asi na pěti kilometrech sjezdovek, postupně se budou otevírat další části. V Peci pod Sněžkou by se měla ve čtvrtek otevřít do poloviny sjezdovka Javor. V sobotu se má pak na Černé hoře otevřít sjezdovka Černohorská až k dolní stanici lanovky, sjezdovka Hofmanky a Zalomená i sjezdovka Anděl.

V Orlických horách je v provozu středisko Říčky, v Deštném by chtěli v sobotu otevřít modrou sjezdovku.

Také do Krušných hor se vrátily mrazy, zasněžují se přednostně sjezdovky na severní straně Klínovce, Dámská, Pařezovka a Přemostěná. Na výraznější ochlazení ale areály ještě čekají.

V Libereckém kraji se lyžuje zatím jen na 200 metrů dlouhé sjezdovce ve Vítkovicích. Na Silvestra večer chtějí ale rozjet lanovku v Rejdicích. Lyžovat se bude zřejmě od víkendu na Ještědu nebo na Severáku v Hraběticích, kde má fungovat dětská školička. V Rokytnici nad Jizerou chtějí už o víkendu rozjet areál Horní Domky.

Zasněžuje i Šumava

Sněžná děla pracují i na šumavském Zadově, Kvildě i na Hochfichtu na česko-rakouských hranicích. V Lipně nad Vltavou spustili děla v noci na čtvrtek. Část sjezdovek bude v provozu od víkendu, nejpozději od začátku příštího týdne. V Plzeňském kraji zatím není v provozu žádný lyžařský areál, a to ani v západočeské části Šumavy. Bez sněhu je také nedaleký německý Velký Javor. Největší areál Ski&Bike Špičák začal zasněžovat ve středu ráno.

Největší středočeský lyžařský areál Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku by mohl vleky spustit asi v polovině příštího týdne. Ve středisku Šibeniční vrch nedaleko Mnichovic by o víkendu mohli zprovoznit dětský vlek, příští týden i celou sjezdovku. Také areál Chotouň u Prahy chce připravit sjezdovku co nejdříve.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sněhová děla a tyče od středy zasněžují i sjezdové tratě v Orlických horách. Jako první by se měly otevřít nejdelší sjezdovky v Dolní Moravě. Zřejmě až po neděli se začne lyžovat v Červené Vodě na Orlickoústecku.

Na Vysočině se začne lyžovat až o víkendu

Na Vysočině se lyžaři zřejmě dostanou na první sjezdovky o víkendu, když přijdou předpovídané mrazy. V Novém Městě na Moravě přibývá technický sníh jak na sjezdovce Harusův kopec, tak v sousedním sportovním areálu.

Střediska ve Zlínském kraji už svahy na novoroční lyžování připravit většinou nestihnou. Na Pustevnách či v areálu Razula se mají rozjet dětské sjezdovky, s plným provozem však počítají od příštího týdne.

I v Jeseníkách se díky ochlazení opět na plné obrátky rozjela sněžná děla. Lyžovat se ve středu po týdenní pauze opět začalo v Branné na Šumpersku, lyžaři mohou využít také středisko Kouty, kde je zatím v provozu sjezdovka U Vrtulí a další mají následovat. Na Červenohorském sedle by rádi začali lyžovat na Silvestra. Beskydský areál Ski Bílá na Frýdecko-Místecku se snaží zprovoznit 400 metrů dlouhý svah na jižní straně.

Mimo provoz zůstávají lyžařské areály v Ústeckém kraji. Provozovatelé čekají na ochlazení, aby mohli začít s intenzivním zasněžováním. Připravená děla jsou na sjezdovkách v Klínech na Mostecku a Zadní Telnici na Ústecku.

Zasněžuje se i na jižní Moravě. V Olešnici plánují otevřít o víkendu, Hodonín u Kunštátu přivítá první návštěvníky nejspíš až po neděli.