Gangsteři nebyli gangstery. Teď mají šanci získat skoro sedm milionů odškodné

Muži, kteří byli na sklonku nulté dekády stíhaní jako takzvaný Zádamského gang, mají u státu nárok na 6,8 milionu korun coby celkové odškodné. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 2. Reálná částka bude ještě výrazně vyšší, protože mužům přiznal i úroky z prodlení. Obžaloba původně vinila podnikatele Milana Zádamského z toho, že řídil skupinu vyděračů, justice mu ale trestnou činnost nikdy neprokázala.

Vyšetřovatelé obvinili dvanáctičlennou skupinu kolem podnikatele Milana Zádamského z toho, že v letech 1999 až 2001 vydírala jiné podnikatele na západě Čech. Proces byl rozsahem a délkou trvání trestné činnosti srovnáván s Berdychovým gangem, spis měl přes 10 tisíc stran, obžaloba zahrnovala zločinné spolčení, vydírání, výtržnictví, porušování domovní svobody, nedovolené ozbrojování, loupež i podplácení. Konalo se 63 hlavních líčení.

Lidé kolem Zádamského podle obžaloby nutili podnikatele, aby platili za poskytování „ochrany“ a zaměstnávali dosazené vyhazovače. V případě odporu prý ničili provozovny, napadali hosty, hrozili likvidací dětí i celých rodin vydíraných. Soudci však většinu ze stíhaných mužů včetně Zádamského zprostili obžaloby, protože se nepodařilo prokázat jejich vinu.

Zádamský žádal desítky milionů

Samotný Milan Zádamský strávil 962 dní ve vazbě, jeho bratr Petr 693. Sourozenci i ostatní osvobození muži argumentovali v žalobě tím, že stát neodčinitelným způsobem poškodil jejich občanskou i profesní čest.

Milan Zádamský požadoval odškodné jednasedmdesát milionů korun za zmařené obchody – jeho společnost se prý chystala koupit hotel, další firmě, kde byl společníkem, pak mělo stíhání zmařit podnikatelský záměr v herním průmyslu. Další žalobou u téhož soudu usiluje Zádamský o 14 milionů korun za údajnou nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním.

Bratři dostali peníze za negativní medializaci

Soudkyně Otília Hrehová přiznala každému z mužů 1500 korun za každý den, který strávili ve vazbě, tedy maximální možnou sazbu, jakou zákon připouští. „Do té doby byli bezúhonní, nikdy neměli nic společného s jakýmkoliv trestním jednáním. Do vazby byli vzati poprvé, setrvali tam tři roky a poté byli zproštěni viny,“ podotkla.

Bratrům Milanovi a Petrovi přisoudila navíc další peníze za negativní medializaci. „Jméno Zádamských rezonovalo v médiích. Soud jim proto přiznal i další nemajetkovou újmu týkající se medializace, která je poškodila,“ vysvětlila. Milan dostal 821 000 korun, jeho bratr 857 000. První z nich přitom chtěl 14 milionů, druhý 4,6 milionu.

Nejvíce peněz – 873 000 - soud přiřkl Marku Prucklovi, nejméně – 80 000 – pak Jiřímu Bartyzalovi. Peníze má stát mužům zaslat do patnácti dnů od právní moci rozsudku. Právník skupiny Filip Princ byl s výsledkem relativně spokojený, přiznaná částka je podle něj na poměry českých soudů nadstandardní.