Sobotka: Prezident legitimizuje šíření xenofobie a nenávisti, naštval celou ČSSD

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ostře vymezil vůči vystoupení prezidenta Miloše Zemana na Albertově. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) řekl, že hlava státu legitimizuje šíření xenofobie a nenávisti v naprosto extrémní podobě. Stejný názor má podle něj celá sociální demokracie. Zeman oponuje, že jeho projev nenávistné formulace neobsahoval.

Prezident otevřeně pojmenovává některé nešvary současné Evropy, to je dobře. Že se ale postaví na pódium vedle těch, kteří ve společnosti vzbuzují nenávist, to už dobře není a prezident by si to dovolit neměl.
Martin Kupka
místopředseda ODS

Miloš Zeman se podle premiéra projevem na pražském Albertově po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize.

„Nejvyšší ústavní činitel země, která má hlubokou humanistickou a demokratickou tradici, by neměl vystupovat na shromáždění xenofobní sekty, které bylo naplněno šířením intenzivní nenávisti,“ řekl Sobotka deníku. Zeman podle něj legitimizuje šíření extrémní xenofobie a nenávisti.

V současné chvíli jsme všichni v sociální demokracii na pana prezidenta strašně naštvaní za to, co udělal.
Bohuslav Sobotka
premiér
Prezident je do jisté míry hlasem lidí, kteří mají oprávněné obavy z extremismu radikálních muslimů, ale svým vystoupením vedle pana Konvičky společnost spíše rozdělil, než aby ji v těchto těžkých časech stmelil.
Martin Komárek
poslanec ANO

Sobotka dodal, že prezidentovo vystoupení nerozzlobilo jen jeho, ale celou ČSSD, včetně levicově konzervativního křídla, které Zemana dlouhodobě podporuje: „V současné chvíli jsme všichni v sociální demokracii na pana prezidenta strašně naštvaní za to, co udělal.“

Prezident se postavil na jedno pódium se zástupci xenofobních a populistických stran. To vnímám jako velmi nebezpečné, protože je tím legitimizuje ve veřejném prostoru.
Jan Bartošek
místopředseda KDU-ČSL

Zeman překvapil i poslance Jaroslava Foldynu (ČSSD), který na akce na podporu prezidenta pravidelně chodí. „Nemyslím, že by jakýkoliv prezident měl na pódiu vystupovat vedle člověka, který ve svých výrocích říká, že bude muslimy dávat do masokostní moučky nebo že by je měli dát do koncentračních táborů a používá výrazy jako zplynovat,“ řekl České televizi s odkazem na šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičku. 

„Jsem obdivovatel prezidenta, s celou řadou jeho výroků souhlasím, ale toto považuji za velkou chybu,“ dodal Foldyna. Nadále je nicméně přesvědčen, že Česko má „vynikajícího prezidenta, který popisuje situaci tak, jak je a není pokrytec“.  

Na Albertově jsem byl složením lidí, kteří vystupovali na pódiu vedle pana prezidenta, výrazně rozčarován. Velká část toho, co pan premiér řekl, je bohužel pravda.
Jaroslav Foldyna
poslanec ČSSD
Akce byla špatně zorganizovaná. Neviním z toho prezidenta, ale dlouhodobě kritizuji jeho okolí a organizační neschopnost těch, kteří odpovídají za prezidentův program.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

Senátor Jan Veleba (SPO) ani poslanec Marek Černoch (Úsvit), kteří na akci se Zemanem přímo vystoupili, nechtěli slovní přestřelku mezi premiérem a Hradem komentovat.

Zeman: V projevu nemám žádnou islamofobní formulaci

Prezident Sobotkova slova odmítl. „Je dobré si přečíst můj projev a nenajdete v něm jedinou islamofobní, nenávistnou formulaci. Najdete v něm naopak výzvu k toleranci, k dialogu, ale také k tomu, abychom nenálepkovali své názorové odpůrce. To pan premiér učinil, a já si myslím, že dobrý premiér by tak jednat neměl,“ řekl Zeman deníku.

Na premiérova slova reagoval i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Na Twitteru napsal, že premiér si definitivně vybral: „Není hlasem národa. Stal se hlasem médií.“ České televizi pak řekl, že „považuje za nesmírně šokojící, že premiér šmahem označuje tisíce občanů z Abertova za extremisty“. Sobotka podle něj bagatelizuje obavy občanů, které jsou zcela oprávněné. 

Prezident republiky promluvil jako provokatér, který se opírá o nějaké názory a všemi ostatními názory opovrhuje.
Miroslav Kalousek

Sobotka ale není jediný, kdo Zemana za vystoupení u příležitosti výročí 17. listopadu kritizoval. Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) prohlásil, že Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti. Ovčáček mu vzkázal, že podhoubí pro fašizaci společnosti vytváří politici jako on: „Svým pohrdáním občany, jejich názory a hlavně obavami.“

Podle pětice europoslanců za lidovce a TOP 09 a Starosty se prezident veřejnou podporou fašizujícímu hnutí vzdaluje demokratickým hodnotám. Zemanovi poslali i dopis. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že tím, kam si prezident na Albertově stoupl, se zachoval nehorázně. „Navíc ještě nehorázně mluvil,“ řekl ČT.    

„Myslím, že pan premiér se vyjádřil správně a ve správnou dobu,“ řekla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. „Nebylo to tak, že by prezident přišel za Blokem proti islámu, Blok proti islámu přišel za prezidentem,“ domnívá se předseda SPO Jan Veleba. „Troufám si tvrdit, že 80 % lidí má podobný názor, jaký vyjádřil pan prezident na Albertově,“ dodal.

Blok proti islámu zastává negativní postoj k uprchlíkům a odmítá jejich přijímání. Příznivci uskupení vyzývají k úplnému vytlačení muslimů z Česka. V davu přívrženců prezidenta a podporovatelů Bloku proti islámu byli na Albertově i členové německé extremistické skupiny Pegida a mezi přítomnými nechyběl ani zakladatel britské antiislámské organizace English Defence League Tommy Robinson.