Projevu Zemana a Konvičky přihlíželi příznivci Pegidy i britští extremisté

Když prezident Miloš Zeman vystoupil u příležitosti výročí 17. listopadu na akci svých podporovatelů, pohybovali se v davu přívrženců prezidenta a podporovatelů Bloku proti islámu i členové německé extremistické skupiny Pegida a mezi přítomnými nechyběl ani zakladatel britské antiislámské organizace English Defence League Tommy Robinson.

Příznivci Pegidy sdíleli na facebookové stránce hnutí fotografie z pražského Albertova s komentářem „Pozdrav z Prahy a díky našim přátelům z Úsvitu, Bloku proti Islámu a všem patriotům, kteří se také zúčastnili“.

Předseda Pegidy Lutz Baumann zase přijel podpořit další protipřistěhovaleckou demonstraci na Václavském náměstí. Účastníci jej přivítali bouřlivým potleskem a skandováním. „Je důležité, aby nyní spolupracovali všichni evropští vlastenci, abychom mohli čelit této hrozbě. Jsme silní a dokážeme to,“ řekl v Praze Baumann.

Zakladatel britské antiislámské organizace English Defence League Tommy Robinson v reakci na účas prezidenta Zemana na akci s účastí Bloku proti islámu, které se rovněž účastnil, na svém twitteru uvedl: „Evropa se sjednocuje. Pegida a český prezident brzy osloví davy.“

Kromě prezidenta vystoupili na demonstraci „na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám“ další řečníci včetně předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky, předsedy strany Úsvit – Národní koalice Miroslava Lidinského, či předsedy Strany práv občanů Jana Veleby. „Stojí mezi vámi i zástupci hnutí Pegida,“ řekl moderátor akce na Zemanovu podporu Jan Zilvar z Úsvitu.

Zeman dlouhodobě kritizuje uprchlíky, kteří utíkají před islámskými radikály, a naopak se staví za ty, kteří se proti uprchlíkům vymezují. Zastánci opačných názorů k migrační krizi podle Zemana nemají být „nálepkováni“ jako islamofobové, rasisté či fašisté. „Domnívám se, že je zapotřebí tolerance vůči odlišným názorům. Že každý má právo ve svobodné společnosti tento názor vyjádřit, ale také to, že opačný názor nesmí být umlčován,“ řekl Zeman, který své kritiky označil za řvoucí stádo.

Pegida stojí v Německu v čele protestů proti imigrantům i islámu

Pegidu založil před více než rokem Lutz Bachmann původně jako facebookovou skupinu Mírumilovní Evropané proti islamizaci Západu. První demonstrace se pak konala 20. října 2014. Program Pegidy je zaměřen proti údajně narůstajícímu vlivu islámu v Evropě, s tím souvisejí požadavky na zpřísnění migrační a azylové politiky nebo odpor vůči pravidlům politické korektnosti. Sympatizanty hnutí spojuje především kritika vlády a nedůvěra k zavedeným institucím nebo mainstreamovým médiím. Vedení Pegidy se také staví za politiku ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pražský Albertov očima člena Pegidy
Zdroj: Facebook/ Siegfried Daebritz

V dobách její největší slávy se protestů účastnilo až 25 tisíc lidí. Po lednovém rozkolu ve vedení hnutí počty účastníků každotýdenních akcí začaly prudce klesat, ale s eskalací uprchlické krize Pegida opět nabývá na síle. Její akce ale bývají provázeny demonstracemi odpůrců, rovněž vrcholní němečtí politici, včetně kancléřky Merkelové, se od hnutí vesměs distancují a odsuzují je.

Pegida je mimořádně aktivní v saských Drážďanech, po Německu má však řadu regionálních odnoží a své následovníky. Zakladateli hnutí Lutzi Baumannovi hrozí vězení, mimo jiné byl obviněn z podněcování k nenávisti vůči imigrantům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na Albertově se objevil i zakladatel Ligy na obranu Anglie

English Defence League, tedy Liga na obranu Anglie, je anglická antiislamistická skupina. Vznikla v roce 2009 a její činnost spočívá především v organizování demonstrací. Ty často končí konfrontací s odpůrci Ligy na obranu Anglie a zatýkáním účastníků policií. Liga je propojena s fotbalovými výtržníky, takzvanými hooligans. 

Podle anglického modelu vznikla i Liga na obranu Francie, Liga na ochranu Holandska a také Česka. Programem Ligy na obranu Anglie je podle jejích tvrzení bojovat proti islamistickému radikalismu, a nikoliv proti muslimům samotným. Liga se distancuje od nacismu.

Českoslovenští vojáci v záloze vyzývají k ozbrojené obraně proti uprchlíkům

Na Albertov přišli i členové skupiny nazývající se Českoslovenští vojáci v záloze  proti válce plánované velením NATO. Ta vybízí k ozbrojené obraně proti uprchlíkům i vlastním politikům, k partnerství s Ruskem a vystoupení z Evropské unie i NATO. V čele iniciativa stojí bývalý vysoký důstojník armáy, účastník misí NATO na Balkáně a v Afghánistánu Marek Obrtel. „Prezident České republiky je jediný, který za celou politickou reprezentaci otevřeně říká a dělá to, co se dá nazvat pravdou a reálným vnímáním nastalé a hlavně hrozící, zejména bezpečnostní situace,“ prohlásil Marek Obrtel.

K setkání na Albertově se připojila také organizace Blok proti islámu, která zastává negativní postoj k uprchlíkům a odmítá jejich přijímání. Ministerstvo vnitra ve zprávách o extremismu označuje Blok proti islámu jako konkurenci krajně pravicových hnutí, která s cílem získání volební podpory záměrně a účelově využívá informace, jež jsou často vytrženy z kontextu, zobecněny nebo špatně interpretovány.

  • Blok proti islámu je občanskou iniciativou vytvořenou z původně internetové skupiny Islám v ČR nechceme.
  • Základem jeho programu je odmítání islámu.
  • Lídrem protiislámské iniciativy je Martin Konvička, entomolog působící na Jihočeské univerzitě.
  • Blok pravidelně pořádá demonstrace proti islámu a v poslední době i proti imigraci.

17. listopad si jako ideální datum pro svůj návrat zvolil i Mirolav Sládek, „legenda české ultrapravice“, který byl viděn u policejního kordonu, který odděloval demosntraci proti xenofobii a pražský Albertov. 

Vydáno pod