Zeman: Odpůrci migrace by neměli být nálepkování – své kritiky označil za řvoucí stádo

Zastánci opačných názorů k migrační krizi podle prezidenta Miloše Zemana nemají být „nálepkováni“ jako islamofobové, rasisté či fašisté. Prohlásil to na akci organizace Blok proti islámu, která zastává k uprchlíkům negativní postoj a odmítá jejich přijímání. Své kritiky, kteří při loňském vystoupení Zemana na Albertově křičeli a někteří házeli vajíčka, označil za řvoucí stádo.

Své vystoupení na Albertově zahájil prezident minutou ticha za oběti teroristických útoků v Paříži. „17. listopadu lidé vyšli do ulic, aby protestovali proti manipulaci. Aby protestovali proti tomu, že je jim vnucován jeden jediný názor. Že jsou navlékáni do svěrací kazajky názorové uniformy a že nesmějí myslet jinak, než jim předepisuje ten, kdo jimi manipuluje. Dnes žijeme ve svobodné společnosti, kde je vymývání mozků složitější, než bylo v minulosti, ale to neznamená, že neexistuje,“ uvedl prezident ve svém vystoupení.

„Byli jsme svědky mnoha mediálních masáží, ale jednu bych chtěl zmínit samostatně: jde o migrační krizi. Domnívám se, že je zapotřebí tolerance vůči odlišným názorům. Že každý má právo ve svobodné společnosti tento názor vyjádřit, ale také to, že opačný názor nesmí umlčován.“ Zastánci opačných názorů k migrační krizi podle prezidenta nemají být „nálepkováni“ jako rasisté či fašisté - své kritiky označil za řvoucí stádo.

„Náš národ není xenofobní, v této zemi žije více než půl milionu cizinců a dokáží najít soužití s naší kulturou, jsou přijímáni přátelsky a nejsou s nimi žádné problémy. Ale jejich kultura je plně slučitelná s evropskými hodnotami, není to kultura vrahů a není to kultura náboženské nenávisti,“ prohlásil také prezident. 

Na rozdíl od loňska, kdy na prezidenta lidé házeli i vajíčka, měl letos Zeman vstřícné publikum – podpořit ho přišlo několik tisíc lidí. Podle policie na Albertov přišly asi dva tisíce lidí. Část z nich mávala transparenty s nápisem Ať žije Zeman, českými vlajkami i přeškrtnutými vlajkami Evropské unie. 

Kromě prezidenta na akci vystoupili i další řečníci včetně předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky nebo předsedy strany Úsvit – Národní koalice Miroslava Lidinského. Ten například zkritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou a další evropské politiky. Hrozí podle něj, že dovedou Evropu na pokraj zkázy. „Nenechme si vzít naši pravdu a stůjme za naším prezidentem," uvedl. Kdykoli řečníci vyslovili jméno Zemana, dočkali se potlesku. Naopak kdykoli se zmínili o ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi, který často Zemanovy názory kritizuje, ozval se pískot.

Projev prezidenta Zemana na Albertově (zdroj: ČT24)

Historik Šebek: Na Albertově nemluvil národ, ale Zemanovi příznivci

„Na Albertově promluvili především Zemanovi příznivci, nikoli národ. Šlo o další ukázku toho, jak je společnost v dnešní době polarizována. Od pana prezidenta tam zazněly mnohé protimluvy: v podstatě tam zaznělo, že jsou lidé napadáni za svůj názor, ovšem jenom ti, kteří se staví za pana prezidenta. V projevu nezaznělo, že se stejné útoky vedou proti lidem, kteří jsou označováni za pražskou kavárnu, za sluníčkáře nebo jinými výrazy," upozornil ve vysílání ČT24 historik Jaroslav Šebek.

„Prezident byl zvolen na určitou politickou agendu a svým projevem teď obsluhuje ty voliče, o kterých předpokládá, že ho budou volit i podruhé. Já na tom projevu nevidím nic divného, ale pláču nad stavem české politiky, která tohle připustila,“ konstatoval šéfredaktor Listů Václav Žák.

Na Albertov dorazili také příznivci uprchlíků

Na Albertov dorazili také účastníci akce na podporu uprchlíků, která se konala na Náměstí míru. Organizátoři této akce ale tvrdí, že nechtějí vyvolat střety. Při pochodu Prahou skandovali hesla jako „Uprchlíci vítejte, náckové táhněte“ nebo „Say it loud, say it clear, refugees are welcomed here“ (Řekni to nahlas, řekni to jasně, uprchlíci jsou zde vítáni).

Přímo na Albertov ale dorazilo jen několik účastníků, policie totiž zastavila průvod na podporu uprchlíků u Botanické zahrady. Podle informací ČTK v davu někdo zapálil dýmovnici a ohrožoval s ní ostatní - policisté ho vyvedli. 

Obě skupiny od sebe oddělovalo zhruba deset policejních vozů. Na místě je také asi 30 policejních těžkooděnců, kteří jsou připraveni zasáhnout. Zatím to ale nebylo potřeba, obě akce se dosud obešly bez konfliktů. 

Vydáno pod