Tuhý: Policie postupovala na Albertově profesionálně a podle zákona

Policie postupovala v úterý na Albertově podle zákona. Policejní prezident Tomáš Tuhý to uvedl v reakci na informace, že policie nedovolila studentům položit květiny k pamětní desce na místě, kde se mělo o několik hodin později konat shromáždění příznivců prezidenta Miloše Zemana. Pokud by ale policie získala podněty o pochybení, nechala by je prověřit. Vystoupení prezidenta u příležitosti výročí 17. listopadu mezitím čelí další kritice. Podle pětice europoslanců se Zeman vzdaluje demokratickým hodnotám.

Podle Tuhého policisté na místě postupovali profesionálně. Policie navíc předem oznámila, že na akci budou určitá omezení kvůli přítomnosti prezidenta Miloše Zemana. „Za postupem policie stojím,“ řekl policejní prezident.

Studenti ale považují policejní postup za neospravedlnitelný. V neděli 22. listopadu proto chtějí uspořádat na Albertově skutečné uctění památky událostí z let 1939 a 1989. Zároveň tvrdí, že akci neorganizují jako protest proti prezidentu Zemanovi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hned v úterý odsoudili postup policie i rektoři Univerzity Karlovy Tomáš Zima a Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček naopak označil snahu studentů za připravenou provokaci.

Situaci okomentoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého policisté nejspíš chtěli zabránit smíchání různých typů demonstrantů. Policie nicméně podle premiéra mohla udělat výjimku a studenty k památníku pustit, protože nepředstavovali bezpečnostní riziko.

Europoslanci: Zeman veřejně podpořil fašizující hnutí

Vystoupení prezidenta na Albertově po boku Bloku proti islámu ale stále vyvolává odmítavé reakce. Postavila se proti němu i pětice europoslanců. Zeman se podle nich vzdaluje demokratickým hodnotám. Hlavě státu napsali dopis, ve kterém mu vyčítají mimo jiné veřejnou podporu fašizujícímu hnutí, jak Blok označují.

Albertov 17. 11. 2015
Zdroj: ČT24

„Prezident by měl být nestranný a věrný ústavě a svému slibu. Váš projev před vlastním transparentem a v obklopení davem pečlivě vybraných osob se velmi vzdaluje demokratickým hodnotám, za které studenti na Albertově bojovali,“ poznamenali v dopise, který podepsali Michaela Šojdrová a Pavel Svoboda za lidovce a Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák a Jaromír Štětina zvolení za TOP 09 a Starosty.

Europoslanci kritizují i to, že studenti nemohli kvůli policejním zátarasům uctít památku svých předchůdců. Prezidentův mluvčí ale na kritiku reagoval slovy, že se europoslanci snaží získat laciné mediální body. „Celý dopis navíc diskvalifikuje pan europoslanec Jaromír Štětina, známý podporovatel neonacistického praporu Azov,“ poznamenal také Ovčáček.