Sladkosti ze školních automatů nezmizely. Nikdo neví, co je „nezdravá potravina"

Události: Sušenky a limonády ve školních automatech (zdroj: ČT24)

Automaty s nezdravými potravinami a nápoji stále zůstávají ve školách. Podle novely zákona by tam přitom od 1. září být neměly. Novela je však příliš obecná a prováděcí vyhlášku, která by přesně určovala, co v automatech být smí a co ne, ministerstvo školství stále nevydalo.

Podle zákona se od 1. září nesmí ve školách prodávat nezdravá jídla. Která jídla jsou nezdravá, už ale zákon neříká. „Čekáme na prováděcí vyhlášku, která určí, co tedy je možné míti v automatu a co ne,“ říká ředitel ZŠ Bítovská Michal Novák.

V některých školách přitom už nyní fungují i automaty s mlékem nebo ovocem, větší fronty se ale o přestávkách tvoří u těch se sladkostmi nebo bagetami.

Ministerstvo školství na vyhlášce spolupracuje s resortem zdravotnictví, teprve ji ale dokončuje. Navíc poté půjde ještě do připomínkového řízení. Na vyhlášku si tak školy budou muset ještě několik týdnů počkat.

Ministerstvo chce proto situaci vyřešit alespoň prozatímně metodickým pokynem. „Trvá to déle, protože jsme také čekali, až se aktualizují výživové požadavky od Světové zdravotnické organizace,“ uvedla mluvčí resortu Klára Bílá.