V dole Darkov zemřeli tři horníci. Při ražbě se vznítil metan

Tři  horníci zemřeli ve čtvrtek před půlnocí v dole Darkov na Karvinsku. Další dva jsou zraněni, z toho jeden těžce. Podle mluvčího společnosti OKD se neštěstí stalo při ražbě. „Uvolnilo se kus horniny a následě také metan, který se vznítil,“ řekl  Marek Síbrt. Přesné příčiny prošetřuje komise odborníků. Ranění byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice. Jeden horník má rozsáhlé popáleniny a jeho stav je kritický. Druhý utrpěl zlomeniny.

Neštěstí se stalo v hloubce více než tisíc metrů. Na pracovišti bylo pět horníků. Na místo byli okamžitě povoláni záchranáři Hlavní báňské záchranné stanice. Ředitel Důlního závodu 1 Boleslav Kowalczyk vyjádřil soustrast rodinám zemřelých horníků. Jde o muže ve věku třicet dva, třicet osm a třicet devět let.  Na šachtě vlaje černý smuteční prapor.

Oba zranění jsou v péči fakultní nemocnice

Těžce popáleného horníka transportovala vrtulníkem do popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava záchranná služba. „Stav tohoto sedmatřicetiletého muže je velmi vážný. Utrpěl popáleniny na více než padesáti procentech těla,“ informoval mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Druhý raněný je na tom lépe. Má zlomenou nohu a předloktí a prodělal už operaci. „Pacient je na jednotce intenzivní péče traumatologického centra, jeho stav je stabilizovaý,“ řekl mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

UVR Ostrava: V Dole Darkov zemřeli tři horníci

Zásah báňských záchranářů na místě pokračoval ještě v dopoledních hodinách. „Na místě jsou také báňští inspektoři, kteří začali provádět šetření příčin neštěstí. Mají k dispozici provozní dokumentaci a výsledky měření, ohledání na místě bude následovat po skončení zásahu báňských záchranářů,“ uvedl mluvčí Státní báňské správy České republiky Bohuslav Machek. Báňští inspektoři a další členové komise budou moci sfárat na místo neštěstí až po důkladném odvětrání prostoru.

Machek potvrdil, že na pracovišti došlo k seismickému jevu. „Došlo k porušení horského masivu, vysunutí uhelné sloje a uvolnění metanové směsi, která se vznítila. Zároveň došlo k poškození větrání a tragickým následkům,“ řekl.

Bohuslav Machek - mluvčí státní báňské správy (zdroj: ČT24)

V komisi, která mimořádnou událost prošetřuje, jsou zástupci obvodního báňského úřadu, vedení závodu, společnosti OKD, odborů a policie. Mluvčí karvinské policie Jaroslav Kus informoval, že u zemřelých horníků byla nařízena soudní pitva. „Pitvy potvrdí přesný čas a příčinu úmrtí,“ řekl Kus.

Ranění a pozůstalí po obětech mají nárok na odškodné. „Nárok jim zajišťuje zákoník práce, další odškodné vyplývá z naší kolektivní smlouvy. Jsme také zřizovatelem spolku Svatá Barbora, který  pomáhá rodinám, jejichž otec nebo manžel zemřel při práci v dole,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.

Bilance mrtvých v OKD: Letos čtyři oběti, loni osm

V provozech OKD letos už v lednu zemřel čtyřiačtyřicetiletý hroník, když opravoval hydraulické zařízení dobývacího kombajnu. Loni zahynulo v černouhelných dolech společnosti celkem osm lidí.  Poslední velké neštěstí se stalo loni v listopadu v Dole Karviná, kdy při otřesu zemřeli tři horníci a dalších devět jich utrpělo zranění. „Otřesy jsou geomechanické jevy, které způsobují v hornictví největší problémy a také nárůst smrtelných úrazů,“ řekl Machek z báňského úřadu.

Za posledních 25 let jde o šestý případ neštěstí v dolech, kdy zemřeli tři a více horníků. Vůbec nejtragičtější byly následky výbuchu v Dole Barbora v Karviné v říjnu 1999. Zahynulo tam tehdy třicet horníků. V březnu roku 2004 zemřelo při otřesu na šachtě Lazy na Karvinsku sedm  lidí.