Silný otřes v Dole Karviná. Tři horníci jsou mrtví, devět raněných

Karviná - Podzemí černouhelného Dolu Karviná zasáhl před polednem silný seismický otřes. V místě závalu pracovalo dvanáct horníků. Firma OKD potvrdila, že tři z nich zemřeli. Jde o dva Čechy a jednoho Poláka. Ostatní utrpěli převážně lehká a středně těžká až vážná zranění, žádný z nich není v ohrožení života. Nikdo další není podle mluvčího OKD Marka Síbrta zraněný ani pohřešovaný.

Horníci pracovali v hloubce kolem 550 metrů v oblasti doubravského ohradníku v lokalitě dolu ČSA na rozšiřování důlní chodby. Otřes nastal přesně v 11:44. Epicentrum otřesu bylo v hloubce asi 900 metrů. Mluvčí OKD Marek Síbrt potvrdil, že tři horníci zemřeli. „Dalších devět horníků je zraněno. Podle našich informací by mělo jít převážně o zranění jako odřeniny, naraženiny, případně zlomeniny. Nikdo další není pohřešován,“ sdělil Síbrt.

Mluvčí moravskoslezském záchranářů Lukáš Humpl dodal, že všichni ošetřovaní horníci byli při vědomí a nejsou v ohrožení života. „K nejvážnějším patří zranění hrudníku. pánve nebo končetin, jde o zhmožděniny až zlomeniny,“ řekl Humpl.

Zaměstnanci pracovali ráno na údržbě. „Nerazili důlní dílo, ale důlní otřesy souvisí s hornictvím, byly jeho součástí, jsou a budou. Souvisí s tím, že když se vydobude určitá partie, tak se v horninovém masivu kumuluje tlak, který se v určité době uvolní. My se snažíme těmto důlním otřesům předcházet například preventivními odstřely, ale příroda je někdy silnější než my,“ dodal Síbrt.

Tři z pacientů ostravské fakultní nemocnice, jsou při vědomí a ve stabilizovaném stavu. "U čtvrtého zraněného ještě výsledky prvotního vyšetření neznám," řekl ČTK mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Další čtyři jsou v karvinské nemocnici. Její mluvčí Radmila Fleischerová řekla, že u jednoho muže z dolu jde o lehká poranění. V nemocnici ale ještě nějakou dobu zůstane na pozorování. "Další má středně těžké poranění ruky. Podrobil se operaci," dodala. Další dva pacienti byli do nemocnice převezeni později s lehkým zraněním. Po ošetření byli propuštěni domů.

Otřes pocítili až lidé v Ostravě

Otřes byl velmi silný. Dosáhl 3,5 stupně Richterovy stupnice. Pocítili ho i obyvatelé Doubravy, Karviné či Orlové, ale také lidé v Ostravě-Jihu. „Dostali jsme informace o pohybu nábytku, květináčů, chvění sklenic. Šlo o poměrně silné zemětřesení. Od roku 2008 jsme v oblasti zaznemanli asi 14 otřesů přesahujících 3 stupně Richterovy škály, některé bez jakýchkoliv závažných následků,“ uvedl seismolog Geofyzikálního ústavu Akademie věd Jan Zdeník.

Důlní otřesy provázejí hlubinnou těžbu odjakživa a problém je, že se ani s pomocí nejmodernějších technologií nedají předvídat. „Napětí se hromadí hluboko v zemi a my registrujeme už jen ty následné vlny,“ vysvětloval seismolog Zedník. Nepomáhají ani preventivní odstřely. „Když se vytěží určitá partie, tak se v horninovém masivu kumuluje tlak, který se v určité době uvolní. Snažíme těmto důlním otřesům předcházet, ale příroda je někdy silnější než my,“ řekl mluvčí OKD Marek Síbrt. „My jsme si nechávali zpracovávat několik studií právě proto, abychom to riziko eliminovali. Měly nám odpovědět, zda tam může probíhat hornická činnost. Ty studie nám odpověděly, že při splnění určitých parametrů a opatření tam hornická činnost probíhat může,“ dodal mluvčí.

Neštěstí vyšetřuje speciální komise

I když OKD vylučuje lidské pochybení, okolnosti neštěstí začala vyšetřovat komise složená z vedení OKD i závodu, báňského úřadu, odborářů a policistů. Po zveřejnění informace o otřesu a mrtvých začali k bráně závodu přicházet příbuzní horníků, aby se přesvědčili, že se dostali na povrch živí a zdraví. „Mluvili jsme i s některými horníky, kteří v pořádku vyfárali. Někteří měli v očích slzy,“uvedla redaktorka Helena Dohnalová, která byla na místě.

Primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) v reakci na otřes v dole uvedl, že se spojí s vedením společnosti OKD a pokud se ukáže, že jsou mezi mrtvými občané města, bude se podle svých slov snažit pomoci jejich rodinám. „Je to jedno z velkých neštěstí a věřím tomu, že šlo o něco, co havíři samotní ovlivnit nemohli. Otřesy jsme v Karviné cítili také,“ uvedl Hanzel.

Soustrast rodinám zemřelých horníků vyjádřilo i vedení kraje. „Událost nám připomněla, že práce horníků je nesmírně náročná, na což společnost často zapomíná. Tito lidé vykonávají svou profesi ve ztížených podmínkách a riskují i své životy. Stejně tak náročná je i práce záchranářů, kteří dnes při zásahu na Karvinsku prokázali svou vysokou profesionalitu,“ uvedli hejtman Miroslav Novák (ČSSD) a první náměstek Josef Babka (KSČM).

V provozech OKD letos zemřelo už pět lidí. Šestačtyřicetiletý horník zahynul 21. května v podzemí Dolu Karviná v Orlové, při manipulaci s břemenem byl přitlačen k nakladači. Na povrchovém pracovišti Dolu Darkov v Karviné zemřel v noci 5. dubna jednačtyřicetiletý zaměstnanec při výměně lana důlního zařízení. V březnu zahynul dvaačtyřicetiletý horník při závalu v Dole Karviná, v únoru šedesátiletý pracovník úpravny uhlí Dolu ČSM. Našli ho mrtvého pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagonů. A v srpnu přišel v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku o život šestačtyřicetiletý horník. Loni zahynuli v OKD dva báňští záchranáři, kteří se v podzemí Dolu ČSM zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor.