Fond ohrožených dětí čelí exekuci, podle Vodičkové bude likvidační

Fond ohrožených dětí, který provozuje síť záchranných dětských center Klokánek, čelí exekuci. Příslušné příkazy na fond vydala Česká správa sociálního zabezpečení, podle které dluží státu 22 milionů korun na pojistném. Informaci přinesl Český rozhlas.

„Můžeme potvrdit, že příslušné pracoviště vydalo exekuční příkazy na 22 milionů korun. Jde o dluh na pojistném – na sociální zabezpečení včetně penále z prodlení. Současně zahrnuje i exekuční náklady,“ uvedla pro Rozhlas mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Podle zakladatelky FOD Marie Vodičkové bude exekuce pro fond likvidační. „K exekuci došlo proto, že jim skutečně za odvody dlužíme, ale zdaleka nedlužíme tolik, kolik nám stát dluží za to, že nám nevyplácel peníze na děti, o které jsme se z rozhodnutí státu starali,“ konstatovala.

Cílem Klokánku je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče. Pokud by byla zařízení zavřena, děti by šly do pěstounské péče. Ve 22 Klokáncích nyní žije kolem 450 dětí, žádné z nich by podle zástupců ministerstva práce a sociálních věcí nezůstalo v případě bankrotu fondu na ulici.

Vydáno pod