Kramný, obviněný z vraždy manželky a dcery, půjde k soudu

Ostrava - Státní zástupce předal soudu obžalobu na Petra Kramného. Podle ní zavraždil v Egyptě manželku a dceru. Podle posledních zjištění vyšetřovatelů je měl zabít elektrickým proudem, tento důvod smrti prokázala i následná pitva. Kramný vinu odmítá. Okolnosti případu bude projednávat senát Krajského soudu v Ostravě. Zatím není jasné, kdy hlavní líčení začne. Termín musí být určen do tří měsíců.

„Obžalobu jsme obdrželi. Případ bude přidělen konkrétnímu soudci. Ten se ale s obsahem spisu musí nejprve seznámit a rozhodnout, zda je možné případ před soudem projednat,“ řekl mluvčí Krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha. Podle něj zatím není jasné, kdo se dvojnásobnou vraždou bude zabývat. Hlavní líčení ale musí být nařízeno do tří měsíců od data podání obžaloby. Žalobce Vít Legerský řekl, že samotnou obžalobu nechce podrobněji komentovat. Už dříve ale uvedl, že podle jeho názoru existuje dostatek důkazů, které svědčí o vině obžalovaného Kramného.

Egypt s vyšetřovateli nespolupracuje

Kramného žena s dcerou zemřely koncem předloňského července v hotelu v Hurghadě,
kde rodina trávila dovolenou. V případu je stěžejní pitva, kterou mohli vyšetřovatelé nechat udělat v Česku až čtyři týdny po smrti obětí. Ta prokázala, že je zabil elektrický proud. Kriminalisté se ale zřejmě vůbec nedostali na místo činu. Dozorující státní zástupce Vít Legerský informoval loni v květnu, že Česko požádalo Egypt o právní pomoc a umožnění přístupu do hotelového pokoje, kde rodina bydlela. Policisté tam chtěli najít další důkazy a prozkoumat mimo jiné elektrické rozvody. Naposledy na podzim ale Legerský potvrdil MF DNES, že Egypt vůbec nereaguje. V současné době odmítá vyšetřování jakkoliv komentovat.

Kramný po smrti ženy a dcery tvrdil, že se všichni tři otrávili jídlem. Měli prý střevní a žaludeční potíže, pouze on to přežil. Ředitel tamní nemocnice později řekl, že Češky měly rozleptané žaludky silným jedem. Egyptské úřady Kramného také podezřívaly a tři měsíce ho nepustily ze země. Tamní policie ale nakonec případ odložila a povolila mu návrat domů. Po čtyřech měsících ho česká policie obvinila z dvojnásobné vraždy a soud ho vzal do vazby. Otravu jako příčinu smrti čeští patologové vyloučili. Vyšetřování však nadále pokračuje.

Kramný trvá na nevině a žádá svobodu

Petr Kramný trvá na své nevině. Jeho advokátka tvrdí, že policie proti němu nemá žádné relevantní důkazy. Ve vazbě je Kramný od loňského února. V červnu úřadům vyprší lhůta jeho vazebního stíhání během přípravného řízení. Soudce, který případ dostane na starost, tak bude muset do 30 dnů rozhodnout o případném prodloužení vazby. I se soudním projednáním může být Kramný ve vazbě až do února 2019. Okresní soud v Karviné už čtyřikrát řešil jeho žádost o propuštění z vazby. „Důvodem zamítavých rozhodnutí byly obavy, že by se obviněný mohl vyhýbat trestnímu řízení nebo uprchnout,“ řekl mluvčí Krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha.

Soud s Kramným musí začít do tří měsíců (zdroj: ČT24)

Výběr hlavních událostí v kauze Petra Kramného

_________________________________________________________________________

2013

_________________________________________________________________

30. července - V hotelovém pokoji v egyptské Hurghadě byly nalezeny dvě mrtvé české turistky - 36letá žena a její nezletilá dcera. Manžel, respektive otec zesnulých Petr Kramný prohlásil, že všichni tři předtím trpěli střevními a žaludečními problémy. On sám byl také krátce hospitalizován, byl mu odebrán cestovní pas.

3. srpna - Šéf nemocnice v Hurghadě Českému rozhlasu řekl, že žaludky zemřelých byly údajně zcela rozleptané silným jedem. „Na 60 procent je za tím vražda, z níž je podezřelý právě manžel,“ sdělila Lidovým novinám egyptská policie.

5. srpna - Egyptské úřady vrátily Kramnému pas, zakázaly mu ale vycestovat.

6. srpna - Rakve s těly mrtvých turistek byly v Káhiře zapečetěny pro přepravu do Česka. Kramný popřel, že by měl podíl na smrti své manželky a dcery.

8. srpna - Ostatky zemřelých byly převezeny do Ostravy.

9. srpna - Experti Ústavu soudního lékařství v Ostravě-Porubě začali pracovat na pitvách ženy a její dcery.

6. září - Policie odmítla komentovat informace deníku Blesk, podle nichž byla těla zesnulých přepravena do ČR bez vnitřních orgánů, takže pitva nedokázala příčinu úmrtí určit. Podle Blesku, který se odvolal na anonymní policejní zdroj, byly dutiny vzniklé po odnětí vnitřností napuštěny formaldehydem.

23. října - Do případu se vložil podle serveru tn.cz egyptský právník Kirolis Izzat Bašír. Řekl, že Kramný už není svědek, ale podezřelý. Podle Bašíra egyptská policie podezírala i několik dalších lidí.

31. října - Kramný se po třech měsících vrátil do Česka.

_________________________________________________________________________

2014

_________________________________________________________________

8. ledna - České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že podle neoficiálních informací egyptské úřady ukončily vyšetřování případu.

15. ledna - Kramný podstoupil test na detektoru lži, jeho výsledek policie nesdělila.

18. února - Kramný byl obviněn z dvojnásobné vraždy.

20. února - Okresní soud v Karviné vzal Kramného do vazby.

2. března - Šestičlenný tým policistů policejního prezidia a moravskoslezských kriminalistů odletěl do Egypta.

10. března - Server iDNES napsal, že obě Češky mohl zabít elektrický proud. Kramného advokát Jaromír Richter potvrdil, že Češky nezemřely na otravu, jak se dříve uvádělo.

26. března - Krajský soud v Ostravě nevyhověl stížnosti Kramného a ten zůstal i nadále ve vazbě. Koncem května o jeho setrvání ve vazbě rozhodl i Okresní soud v Karviné.

22. září - Soud zamítl žádost Kramného o propuštění z vazby.

8. října - Ústavní soud odmítl stížnost Kramného proti vazbě.

_________________________________________________________________________

2015

_________________________________________________________________

12. února - Okresní soud v Karviné neuznal další stížnost Kramného proti vazbě. Jedná se již o třetí zamítavé stanovisko soudů.

25. dubna - Moravskoslezští kriminalisté uzavřeli případ Kramného se závěrem, že zavraždil svou manželku a dceru elektrickým proudem.

12. května - Státní zástupce předal soudu obžalobu na Kramného. Podle ní zavraždil v Egyptě manželku a dceru.