Brdské lesy zůstanou státu, chtěla je církev

Praha – Katolická církev zřejmě nedostane stovky hektarů brdských lesů, o které v rámci restitucí požádala. Spadají do vojenského újezdu, který navzdory původním záměrům ministerstva obrany stále existuje. Církev by na ně měla nárok pouze tehdy, kdyby se Pozemkový úřad k projednání žádosti nedostal před zánikem újezdu, tzn. do konce roku. Úřad však oznámil, že stihne rozhodnout již letos.

Události: Církev nezíská lesy z brdského újezdu (zdroj: ČT24)

Pražské arcibiskupství a pražská Metropolitní kapitula požádaly zhruba o 800 hektarů lesních pozemků, které jsou na území Vojenského újezdu Brdy. Protože újezd stále existuje, Státní pozemkový úřad se chystá žádost zamítnout. Podstatné je, že tak učiní letos a s tím Pozemkový úřad počítá. „Správní řízení, co se týká těchto pozemků, by mělo být ukončeno do konce roku,“ uvedla mluvčí úřadu Monika Machtová.

Katolické církvi dříve patřily především lesy v jižní části nynějšího brdského vojenského újezdu – nedaleko od Rožmitálu pod Třemšínem, který býval důležitým hospodářským sídlem pražského arcibiskupa. Pozemkový úřad rozhoduje o odvolání církve. Ta původně žádala o vydání majetku ministerstvo obrany. To žádost odmítlo právě kvůli existenci újezdu. „Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi hovoří jasně, a sice že majetky, které jsou na území vojenského újezdu, nelze vydat,“ řekl mluvčí ministerstva Petr Medek.

Brdské lesy, o které žádala církev
Zdroj: ČT24

Ministerstvo přitom původně navrhovalo zrušení vojenského újezdu od začátku roku 2015, ale nestihlo to. Proti se postavil Středočeský kraj i některé obce, které se obávají o místní přírodu. Důsledkem zpoždění nyní je, že pozemky zůstanou státní. Církev nyní zvažuje, zda se po předpokládaném nevydání bude o lesy v hodnotě přesahující sto milionů korun soudit.

Brdský vojenský újezd definitivně zanikne 1. ledna 2016. Vzápětí vznikne chráněná krajinná oblast a místní lesy se otevřou turistům.