Palachův dům se změní v památník

Praha − Dům, v němž vyrůstal Jan Palach, stále chátrá. Do tří let z něj ovšem vznikne památník. Před rokem se za jeho obnovu postavil ministr kultury Daniel Herman. Sestavil poradní tým, který chce, aby umělecký památník tvořil jádro domu ve Všetatech. Doplnit ho má interaktivní vzdělávací místo v zahradě. Památník by měl být nejen místem vzpomínek, ale i nadějí do budoucna.

Jan Palach se narodil ve Všetatech u Mělníka 11. srpna 1948 v místním sanatoriu. V domě ve Smetanově ulici měli jeho rodiče cukrářství a zároveň v něm žili. Palach tak právě ve Všetatech strávil většinu svého života. Navštěvoval tam základní školu a chodil do Sokola.

V rodinném domku také přemýšlel o formě protestu, kterým se 16. 1. 1969 rozhodl vyburcovat národ, aby nerezignoval na ideály Pražského jara, jež potlačila invaze vojsk Varšavské smlouvy. Sebeupálení jako politický protest bylo tehdy v Evropě zcela výjimečné. Palach se ale touto formou inspiroval u budhistických mnichů, jejichž obrázky měl podle historiků v krabici novinových výstřižků ve svém pokoji rodinného domu.

Otec Jana Palacha Josef Palach s rodiči před rodinným domem, 30. léta 20. století
Zdroj: janpalach.cz/Jiří Palach

Po smrti Jana Palacha a následně i jeho matky Libuše byl rodinný dům dlouho opuštěný a zanedbaný. Až před rokem vyčlenil český stát peníze na jeho odkoupení a rekonstrukci, a to se záměrem, aby v domku vzniklo muzeum či památník. Ministr kultury Daniel Herman následně vytvořil poradní tým, aby o podobě a smyslu místa rozhodl.

Památník: silný zážitek i edukace

Poradní tým − který je složený ze zástupců Národního muzea, historiků i architektů − rozhodl, že půjde cestou architektonické soutěže. Připravil návrh, který počítá s tím, že rodinný dům nebude muzeem klasického typu. Jádrem má být totiž umělecký památník. „Z původního vybavení domu se nezachovalo v podstatě nic, takže dům je nyní pouze torzo. Budeme respektovat půdorys domu, který tam zůstane, ale nebude to klasická expozice, jejímž hlavním cílem by bylo ukázat, v jakém prostředí Palach žil,“ uvedl Herman s tím, že návštěvníci by si měli z místa odnést především silný zážitek. 

„Mělo by se pracovat s moderními nástroji architektury, tak jak se to děje ve světě. To znamená pustit do toho objektu světlo, tak aby to byl skutečně duchovní prožitek,“ souhlasí s ministrem poslanec František Laudát, který alokaci peněz na památník navrhl ve Sněmovně a je nyní členem pracovní skupiny.

Vedle uměleckého památníku má vzniknout přístavba, která nabídne moderní expozici. „Ta bude interaktivní formou připomínat Palachův čin, ale i jeho následovníky, mezinárodní rozměr a jakýsi druhý život. K pochopení Palachova činu je totiž důležitý celý tento kontext,“ doplňuje Herman a podotýká, že součástí památníku bude i meditativně laděná zahrada, aby návštěvníci mohli svůj zažitek dostatečně zpracovat.

Hotovo do tří let

Státu se podařilo dojednat kupní smlouvy s majiteli na konci loňského roku, a dům by tak brzy měl přejít do státního majetku. „Bylo třeba vyjasnit některé majetkoprávní věci. Chceme, aby rekonstrukce domu a stavba památníku začala co nejdříve. Věřím, že práce se zahájí už letos,“ doplnil Herman. Z celkových 6 milionů korun je nyní proinvestováno něco pod dva miliony. Pracovní tým ministra kultury předpokládá, že památník by mohl být hotov za tři roky. 

Projekt podpořil bratr Jana Palacha – Jiří, který se účastnil úvodní schůzky ve Všetatech na začánku minulého roku. „Když jde člověk kolem, je to tristní,“ komentoval stav domu při tehdejší prohlídce.