Pražané mohou platit jízdné pomocí SMS

Praha - Lidé cestující pražskou městskou hromadnou dopravou mohou ode dneška zaplatit jízdné pomocí textové zprávy. Cena je stejná jako při nákupu papírové jízdenky. Cestující se nemusejí do systému registrovat, stačí zaslat text DPT na číslo 902 06 20. Tímto způsobem si mohou zakoupit pouze přestupní devadesátiminutovou jízdenku za 20 korun. Novinářům to řekl ředitel marketingu a komunikace dopravního podniku Jan Svoboda. Podobně lze cestovat například v některých městech ve Švédsku.

„Znamená to, že cestující si mohou koupit lístek kdykoli a kdekoli,“ uvedl Svoboda. Po zaslání SMS obdrží cestující zprávu s platností jízdenky a kódem. Podle Svobody je tento systém bezpečný. „Jediná cesta je nabourat kód, a to bych rád viděl,“ dodal. Jízdenka sice platí už při odeslání zprávy, nicméně cestující by měli počkat s nástupem do vozidla až po obdržení SMS. Ta by se v mobilu měla objevit do dvou minut.

Pokud si cestující SMS omylem vymaže, neznamená to, že jede načerno. Může požádat o zaslání kontrolní SMS na číslo 900 06 06. Od původní doručené SMS se bude lišit pouze slovem duplikát. Tato služba ho bude stát šest korun. Revizoři jsou vybaveni novými přístroji, které dokážou podle čísla, ze kterého byla jízdenka koupena, nákup také dohledat. Jízdenku dokážou zkontrolovat dokonce v tunelu metra.

V budoucnu by měli být revizoři schopni cestujícím také vyhledat spojení nebo zkontrolovat zcizený občanský průkaz. „Chceme cestujícím ukázat přívětivější tvář revizorů, která tam bezesporu je,“ řekl Svoboda.

Dopravní podnik nepředpokládá, že by se tímto způsobem mohly nakupovat i nepřestupní jízdenky. Systém totiž nedokáže určit, kde byla jízdenka zakoupena. Podnik podle Svobody v příštím roce umožní textovou zprávou zakoupit například jednodenní jízdenky. Od ledna by měla služba fungovat i v okolí Prahy, dopravní podnik spolupracuje na jejím zavedení s Českými drahami. Jedná také s regionálním organizátorem dopravy Ropid.

Po zdražení jízdného, od prvního ledna, si budou lidé nakupovat jízdenky za 26 korun na čísle 902 06 26. Podnik chystá kampaň, která by měla lidem pomoci si číslo zapamatovat. V budoucnu by s jízdenkou ve formě textové zprávy mohli cestovat i zahraniční turisté.

Dopravní podnik do nového systému, který využívá software vytvořený na míru, neinvestoval žádné peníze. Náklady nesou mobilní operátoři a poskytovatelé služby. Podle Svobody ale podnik SMS jízdenkami ušetří, protože instalace automatů na nákup lístků je nákladná.

„Je to první vlaštovka nových služeb,“ řekl Jan Karas ze společnosti 02. „Očekáváme, že podobných věcí bude přibývat. Už nás oslovila i ostatní města v České republice,“ dodal Jan Roula z T-Mobile. Jakou částku s ceny jízdenky mobilní operátoři získají, nechtěli prozradit.

Revizoři budou zpočátku cestujícím pomáhat. Lidé budou o nové službě dopravního podniku informováni také prostřednictvím letáků, internetových stránek www.dpp.cz, infocenter dopravního podniku nebo informační linky. V metru se také objeví propagační týmy. Nákup jízdného pomocí mobilu by měla podpořit soutěž mezi zákazníky o notebook.