Mladí lékaři mají v Česku problém se získáním potřebné praxe

Praha - Stát se praktickým lékařem v Česku je momentálně problém, protože potřebné atestace jsou pro mnoho absolventů lékařských fakult těžko dostupné. Mladí lékaři totiž nemají téměř žádnou šanci získat potřebnou praxi. Vyřešit tento problém by měl až chystaný zákon, který má upravit financování postgraduálního vzdělávání.

„O praktické lékaře nemají zájem nemocnice, tudíž neotvírají školicí místa pro praktické lékaře,“ potvrzuje místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. Začínající doktor tak má jen tři varianty. Hledat akreditovaného praktika, který by ho zaměstnal, takového ovšem najde jen stěží. Nebo se zaregistrovat na ministerstvu zdravotnictví a získat potřebnou praxi. Musí se však celé čtyři roky, dokud nezíská atestaci, živit sám. Třetí možností je požádat kraj, aby postgraduální vzdělání budoucími praktickému lékaři platil.

„Připravili jsme náhradní financování, které funguje přes kraje, a napravili jsme situaci předchozích ministerstev, kdy už od roku 2007 běží financování školení praktických lékařů, takže náhradní systém funguje,“ říká ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Někteří lékaři a studenti však tvrdí opak. Josef Štolfa z Institutu postgraduálního vzdělávání lékařů je toho názoru, že financování specializační přípravy nebylo od roku 2006 vůbec řešeno. „Lékařům teď nezbývá nic jiného, než buď do toho oboru vlít vlastní peníze, nebo od něj odstoupit,“ dodává.

Problémy by mohl vyřešit nový zákon o vzdělávání lékařů, kterým by se měl parlament brzy zabývat. Počítá s tím, že postgraduální vzdělání lékařů ve všech oborech by platil stát. Pokud zákon projde parlamentem, mohli by absolventi lékařských fakult získat stipendium už v polovině letošního roku. Příspěvek by se mohl pohybovat okolo dvaceti tisíc měsíčně.