Mladí komunisté podají stížnost proti zrušení své organizace

Praha - Komunistický svaz mládeže (KSM) podá kasační stížnost na rozhodnutí Městského soudu v Praze, řekl to dnes předseda KSM Milan Krajča. Soud ve středu rozhodl, že ministerstvo vnitra rozpustilo oprávněně organizaci, jejíž postoje považuje za protiústavní. Sjezd KSM, který se o víkendu konal v Praze, se proti rozhodnutí ministerstva postavil.

Krajča dnes uvedl, že na podporu KSM se postavili občané a řada politiků a organizací, včetně mezinárodních. Petici proti rozpuštění KSM prý podepsalo několik tisíc lidí. Solidaritu vyjádřili poslanci národních parlamentů, Evropského parlamentu i Světová federace demokratické mládeže, vyjmenoval Krajča.

„My se domníváme, že rozhodnutí ministerstva vnitra i městského soudu je neoprávněné a argumentace, kterou použily, je skandální,“ vysvětlil předseda. Zpochybnil argumentaci soudu, že KSM usiluje o změnu soukromého vlastnictví výrobních prostředků na vlastnictví společenské. Podle Krajči je to požadavek legitimní, kromě komunistů ho má i řada socialistických a sociálně demokratických stran. Zrušení KSM může být zneužito proti KSČM nebo komukoli, kdo hájí sociální zájmy občanů, varoval Krajča.

KSM organizuje rovněž petici proti americké radarové základně v Česku, získala již 150.000 podpisů. To podle Krajči dokládá, že vláda Mirka Topolánka jedná proti vůli většiny občanů.