Dopravu z Jablonce na Harrachov komplikuje oprava mostu

Smržovka (Jablonecko) - Rekonstrukce železničního mostu přes silnici I/14 ve Smržovce na Jablonecku komplikuje dopravu na frekventované silnici z Jablonce na Harrachov. Do pátku je tam doprava svedena na polovinu vozovky a řízena semafory, uvedl Jaroslav Jakubička z krajského odboru dopravy. Podobné omezení podle něj čeká motoristy ještě od 18. do 22. srpna.

Kamenný železniční most z roku 1890, kdy byla celá trať postavena, nahradil most zcela nový. Ten původní byl v nevyhovujícím stavu, navíc byl velmi úzký a umožňoval průjezd jediného kamionu, proto na něm musela být upravena přednost v jízdě.

I proto padlo rozhodnutí nahradit ho moderním železobetonovým mostem, který umožní napřímit vozovku a rozšířit v místě podjezdu komunikaci tak, aby tam mohly projet dva kamiony vedle sebe a vešel se tam i chodník pro pěší. Ten na původní komunikaci chyběl. Podle Jana Stacha z libereckého Ředitelství silnic a dálnic přijde stavba na 40 milionů korun.

Smržovka leží na frekventované silnici z Jablonce přes Tanvald na Harrachov, po které denně projíždí na 8000 automobilů. Nákladní dopravy se ale uzavírka dotkne jen minimálně, od jara je totiž kvůli rekonstrukci kanalizace v centru Smržovky odkloněna přes Turnov a Železný Brod. Semafory pod mostem ale nejsou jediným zdržením, které na motoristy ve Smržovce čeká, také oprava kanalizace o pár set metrů dál zúžila vozovku na polovinu a doprava je tam řízena semafory.

Práce na kanalizaci začaly už loni v červenci. Jejich pomalý postup ale ukázal, že není možné je dělat za provozu, proto se letos na jaře silnice pro dopravu zcela uzavřela. Nejprve se rekonstruovala splašková kanalizace, nyní navázaly opravy dešťové kanalizace na zhruba 600 metrů dlouhém úseku, které skončí až na říjnu. Práce jsou součástí rekonstrukce průtahu Smržovkou, která bude stát 50 milionů korun. Podle Stacha práce na silnici letos neskončí. Opravovaný úsek dostane nový povrch až příští rok, zároveň se ale práce posunou na další úsek. Opravy totiž čekají celou trasu z Jablonce do Tanvaldu. Přijdou na 300 milionů korun a potrvají ještě nejméně dva roky.