Listopadové nehody nepřežilo 108 lidí

Praha - Dopravní nehody v Česku v listopadu zaplatilo životem 108 lidí. Na silnicích zemřelo o 18 lidí více než za jedenáctý měsíc loňského roku, meziroční nárůst tragických případů tak činí 20 procent. S předběžnými statistikami novináře seznámil Josef Tesařík z ředitelství dopravní policie. Od začátku roku si kolize vyžádaly 909 lidských životů. Za stejné období loňského roku policisté evidovali 1 027 obětí.

V počtu úmrtí se listopad stal nejtragičtějším měsícem roku. Vyžádal si o pět obětí více než dosavadní nejčernější měsíc srpen. Jen o dva lidi méně pak zemřelo na českých silnicích v červenci. Naopak nejbezpečněji se letos jezdilo v dubnu, kdy při nehodách zahynulo 61 osob.

Loňský listopad, během kterého při nehodách zahynulo 90 lidí, podle Tesaříka patřil k nejpříznivějším od roku 1990. Nárůst tragických případů v listopadu vysvětlil například proměnlivým počasím, které přináší kluzké silnice a nepříznivé dopravní podmínky.

Letos se zase stal nejbezpečnějším měsícem za 18 let říjen. Na silnicích zemřelo 77 lidí, tedy o 20 méně než loni. Policisté oproti minulému roku zaznamenali pokles obětí dopravních nehod po většinu období. Listopad se stal teprve čtvrtým měsícem, ve kterém počet zemřelých vzrostl. Listopadový meziroční nárůst byl zatím největší za letošní rok.

Nehod naopak oproti loňskému jedenáctému měsíci ubylo. Policisté jich napočítali 13 637, tedy zhruba o sedm procent méně než loni. Pokles zaznamenali i u zraněných. Těžká poranění si letos v listopadu z nehod odneslo 258 lidí, tedy o 39 lidí méně než loni. Lehká zranění při haváriích utrpělo 1 784 lidí, o 232 méně než v loňském listopadu.

Nejtragičtějším dnem letošního listopadu i celého roku se stal pátek 28. listopadu, kdy si nehody vyžádaly 12 obětí. Podle policistů jde o nejhorší pátek za posledních 66 měsíců. Dosud byl nejtragičtějším dnem letošního roku 13. únor, kdy na silnicích zemřelo deset lidí.

Vydáno pod