Osoblažská úzkokolejka by mohla vést až do Polska

Osoblaha (Bruntálsko) – Slezská úzkokolejka vedoucí z Třemešné do Osoblahy by se mohla dočkat prodloužení do Polska. Společnost Slezské zemské dráhy chce pro prodlouženou trať částečně využít zrušenou polskou trasu z Glubčic Raclavic, na níž by se měly objevit nové koleje. Vlaky by měly do oblasti přivést další turisty a zároveň usnadnit cesty za prací nebo na nákupy mezi českou a polskou částí Slezska. Peníze chtějí Slezské zemské dráhy získat od Evropské unie.

Aby bylo možné „osoblažku“ prodloužit, bylo by potřeba postavit tři kilometry zcela nové trati z Glubčic do Osoblahy. K vytyčení vhodné trasy se Slezské zemské dráhy chystají letos na jaře. Kdy plánovaná stavba skutečně započne, ale zatím ani zástupci Slezských zemských drah ani Raclavičtí nechtějí říci.

Vedení polských obcí, kudy by nová dráha měla vést, se myšlenka na úzkokolejné spojení s Českem líbí. „Byla by to turistická atrakce, protože v zásadě takové úzkorozchodné tratě, které by překračovaly hranice, v Evropě nejsou,“ řekl místostarosta pohraničního Prudniku Józef Skiba.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Již letos se cestující na osoblažské úzkokolejce setkají se dvěma novými osobními vozy. Na jejich nákup získaly Slezské zemské dráhy unijní dotaci čtyř a půl milionu Kč. „Jeden vůz bude speciálně upravený na přepravu kol, druhý vůz bude klasický výletní vůz, tak jak je známe již z provozu na Osoblažce, a bude vybaven dvěma místy pro jízdu invalidních spoluobčanů na invalidních vozících,“ uvedl Jaromír Foltýn, předseda správní rady Slezských zemských drah.