Havarijní stav mostu prodloužil uzavírku

Velká Hleďsebe - Oprava mostu na frekventované silnici u Mariánských Lázní musela být přerušena. Dělníci při práci zjistili, že konstrukce je v havarijním stavu a původní rozpočet na opravu nestačí. Pokračování opravy teď prodlužují úřední postupy a řidiči se musí připravit na to, že se uzavírka výrazně protáhne.

Stavební firma začala s opravou mostu na hlavním silničním tahu z Mariánských Lázní do Chebu v červenci. Už o měsíc později ale dělníci odešli a most zůstal z poloviny rozebraný. Doprava, kterou řídí semafor, ve špičce kolabuje. Fronty aut komplikují život zejména obyvatelům sousední obce Velká Hleďsebe.

„Nikdo nás oficiálně neinformoval o tom, že se stavba přerušuje. Věřím, že stavba zastavena nebude – pro obec je to zátěž, protože se tady tvoří kolony vozidel,“ shrnul situaci starosta obce Jiří Bytel.

Starostovy naděje jsou ale zřejmě plané. Že je most ve špatném stavu, se zjistilo až po začátku oprav, teď je ale nutné situaci vyřešit. „Byla provedena následná diagnostika v červenci tohoto roku. Ta zjistila, že nosná konstrukce toho mostu neodpovídá,“ uvedl ředitel krajské správy a údržby silnic Zdeněk Pavlas.

Další postup nebude jednoduchý. Podle výkonně-technického náměstka Staveb mostů Praha Josefa Richtera bude nutné odstranit staré nosníky mostů a osadit nové. Díky tomu se ale oprava prodraží asi o polovinu. To je problém nikoli kvůli nedostatku peněz, ale hlavně kvůli úředním postupům. „V souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek bylo nutno vyhlásit nové výběrové řízení,“ uvedl Pavlas.

Pro řidiče a obyvatele okolních obcí z toho plyne, že jim bude uzavírka komplikovat život asi o čtvrt roku déle. Původně měla oprava mostu skončit v říjnu, teď se zdá, že potrvá nejméně do prosince.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)