Horoměřičtí nechtějí kamiony, a tak zastavili všechna auta

Horoměřice (u Prahy) – Oblíbený způsob demonstrace proti nadměrné dopravě v obci zvolili obyvatelé Horoměřic. Jako rukojmí v boji proti úřadům si vzali projíždějící řidiče. Asi dvacet lidí zhruba hodinu nepřetržitě přecházelo po přechodu pro chodce a blokovalo cestu na Kralupy nad Vltavou. Museli přitom snášet nadávky od řidičů a troubení vozidel uvězněných v kolonách. Většina řidičů v dlouhých řadách aut ovšem ani nevěděla, proč vlastně stojí. Přestože si přes obec dlouhodobě krátí cestu velké množství kamionů, úředníci v tom nevidí problém.

„Uchýlili jsme se k tomu jako k symbolické manifestační akci. Jednáme už přes rok s úřady, žádáme snížení tonáže. Je nám odpovídáno, že to není možné, protože nejsou objízdné trasy,“ řekl jeden z organizátorů protestu Jan Prokeš. „Jsou porušovány hlukové limity, jsou porušovány emisní limity a nikdo s tím nic nedělá,“ doplnil Prokeš.

Horoměřice leží na severozápadním okraji Prahy. Vzhledem k tomu, že tamní část Pražského okruhu neexistuje, používají kamiony silnici procházející Horoměřicemi jako jeho náhradu. „Není jiná cesta, tak musíme jezdit tudy,“ krčil rameny jeden z řidičů kamionů uvězněný v horoměřické zácpě. Místní lidé ovšem upozorňují na to, že silnice II. a III. třídy pro těžká nákladní auta nejsou vhodné. „V Horoměřících prochází silnice druhé třídy, na které můžou jezdit všechna vozidla bez omezení rozměrů a váhy,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Johnová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Vedení krajského úřadu zničenou horoměřickou silnici zatím opravovat nehodlá a tvrdí, že na ní omezit nákladní dopravu nemůže. Podle Prokeše by situaci přechodně vyřešila oprava vozovky a také snížení tonáže projíždějích vozidel na 7 tun.

Vedle provozu kamionů trápí Horoměřické také hluk letadel. Středem obce prochází koridor hlavní vzletové a přistávací dráhy ruzyňského letiště. „Nás trápí víc ta pozemní doprava, letiště bereme jako fakt,“ poznamenal Prokeš.

Protest pořádaný v rámci Evropského týdne mobility a Evropského dne bez aut se uskutečnil na jednom z údajně nejnebezpečnějších přechodů pro chodce v Horoměřicích. „O akci byly všechny orgány tři neděle dopředu řádně informovány,“ uvedl Prokeš. Ke konci protestu na místě asistovala i policie.

  • Protest na přechodu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1126/112518.jpg
  • Protest na přechodu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1126/112519.jpg
  • Kolona autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1126/112516.jpg