Pražská policie kontrolovala řidiče i chodce

Praha - Pražští policisté se minulý týden zaměřili na kontrolu řidičů i chodců, zejména potom na místa s největší nehodovostí. Od středy do pátku tak zjistili skoro 1 200 přestupků a na pokutách vybrali téměř milion korun. Sedm lidí předvedli na služebnu, protože je podezřívají z trestného činu, především ohrožení pod vlivem návykové látky. Většina z takto zadržených řídila pod vlivem alkoholu nebo omamných látek, uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Také se policistům podařilo zajistit dvě vozidla, která postrádali jejich majitelé.

Policisté se zaměřili na místa, kde se stávají ty nejtěžší nehody se smrtelnými následky. „Jelikož jsou důvodem těchto fatálních následků mnohdy zdánlivé maličkosti, jako například nepoužití bezpečnostních pásů nebo nedodržování předepsané rychlosti, zaměřili se policisté právě na kontrolu dodržování těchto základních povinností každého účastníka silničního provozu,“ uvedl Hulan. Asi pět stovek policistů tak zkontrolovalo 5 195 aut, 81 přestupků policisté postoupili do správního řízení.

Nejčastějším prohřeškem je překročení předepsané rychlosti, takových řidičů bylo 379. Celkem 111 řidičů jelo podle policie v autech, která nesplňovala předepsaný technický stav. Policie udělila pokuty i 88 chodcům, kteří přecházeli silnici mimo vyznačené přechody, stopovali na rychlostní komunikaci a nerespektovali semafory na křižovatkách. Policie odhalila i dvě kradená auta.