Za únos právníka padly podmíněné tresty

Praha - Čtyři muži, kteří letos unesli právníka, spoutali ho a vozili po Praze v autě, odešli od soudu s podmíněnými tresty. Podle soudu se Roman Blaž, jeho otec Jiří, Lukáš Svoboda a Jaroslav Fila dopustili vydírání v organizované skupině a se zbraní. Blažův otec dostal dvouletý podmíněný trest se zkušební dobou čtyř let, ostatní podmíněný tříletý trest se zkušební dobou pěti let. Unesený právník zastupoval muže, který u rodiny Blažů vymáhal pohledávku ve výši 1,2 milionu korun. Muži se podle verdiktu snažili vynutit si dohodu, aby mohli zaplatit menší obnos. Dnešní rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Čtveřice mužů z jižní Moravy přiznala, že právníka spoutala a odvezla v autě, prý mu ale nijak nevyhrožovala. „Vina obžalovaných byla jednoznačně prokázána,“ uvedla předsedkyně prvoinstančního senátu Iva Diepoltová s tím, že čtveřici usvědčuje především výpověď uneseného muže. „Já jsem spokojený,“ řekl novinářům Jiří Blaž. Naopak zmocněnec uneseného Adam Sigmund označil tresty za mírné. Čtveřice má také právníkovi zaplatit 16 tisíc korun, advokát přitom požadoval skoro 115 tisíc.

Podle spisu oslovili advokáta Roman Blaž a Svoboda letos 12. ledna na pražské ulici. Namířili na něj zbraň, spoutali mu ruce za zády a donutili ho usednout mezi ně na zadní sedadlo přistaveného auta, které řídil Fila. Do vozu později na místo spolujezdce přistoupil i Blaž starší. Vůz zastavil u Vltavy, kde muži právníka vyvlekli ven a kladli mu otázky ohledně jeho klientů. Údajně ho zastrašovali prostřelením kolena nebo tím, že ho spoutaného hodí do řeky.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Později pachatelé naložili advokáta do kufru auta a dál s ním jezdili po ulicích. Vůz však začala sledovat policejní hlídka na základě oznámení náhodného svědka. Pronásledované auto vzápětí havarovalo na křižovatce v Praze 8 a všichni pachatelé z místa utekli. O den později policisté zadrželi oba Blaže, Svobodu i Filu v Brně.

Blaž se Svobodou prý potkali právníka náhodou

Podle obhájců Svobody a Fily měl soud jejich klienty obžaloby zprostit. Tvrdili, že se dvojice ke všemu dostala pouze náhodou a nijak se do únosu nezapojovala. Advokáti Romana a Jiřího Blaže navrhovali, aby soud oba obžaloby zprostil nebo jednání kvalifikoval jako omezování osobní svobody a uložil jim podmíněné tresty. 

Roman Blaž se Svobodou před soudem dříve uvedli, že v lednu jeli do Prahy kvůli tomu, aby se tam pokusili najít práci. Vezl je tam kamarád Fila. Blaž starší se k nim prý přidal, protože chtěl v hlavním městě navštívit bratra. Únos právníka údajně dopředu neplánovali, pouze náhodně projížděli kolem jeho bydliště a rozhodli se, že si s mužem promluví. Nepopírají, že ho naložili do auta a jezdili s ním po ulicích, zároveň ale důrazně odmítají, že by mu vyhrožovali. Soud jim ale neuvěřil, podle Diepoltové byly jejich výpovědi účelové. 

K vymáhanému dluhu Jiří a Roman Blažovi vypověděli, že si Blaž starší s manželkou v minulosti půjčili 450 tisíc korun, protože potřebovali splatit jiné úvěry a půjčku zajistili svým domem. Firma pak ale dlužnou částku stále navyšovala až na 1,2 milionu. Pohledávku pak odkoupil klient uneseného právníka, a když se s Blažovými nedohodl na jejím splacení, nechal na dům vyhlásit dražbu. To byl podle soudu také motiv činu.