Muž obviněný ze série znásilnění byl 4x trestán za sexuální delikt

Ostrava - Muž obviněný ze série pěti znásilnění na Moravě byl už čtyřikrát trestán za činy se sexuálním podtextem - obnažoval se na veřejnosti. Policistům také přiznal, že se léčí se sexuologickými problémy. To, zda případně trpí nějakou deviací, určí až následné lékařské posudky. 43letý muž se podle policie ke všem činům přinal. Včera byl obviněn ze znásilnění a z vydírání, hrozí mu až pět let vězení, za znásilnění dítěte mladší 15 let se trest může zvýšit až na 12 let vězení. Mezi obětmi byla i 11letá dívka.

Muž pochází z Hodonína, poslední rok pracuje jako dělník ve Frýdku-Místku, kde i bydlí. Minulý týden, v úterý a ve středu, v době své dovolené, zaútočil na ženy v Kopřivnici, Valašském Meziříčí, Kroměříži, Holešově a Bystřici pod Hostýnem. Při přepadeních muž použil nůž kuchyňského typu dlouhý nejméně 25 centimetrů.

Dívce z Kopřivnice bylo asi 11 let. Další oběti ještě nebylo 15 let a tři napadené ženy byly ve věku 17 až 31 let. Dva z pěti útoků policie kvalifikovala jako pokus o znásilnění. Další tři pak jako dokonaný zločin. Oběti si podle policie vybíral náhodně. Na tipování neměl čas. Vše bylo velice rychlé, na místě zanechával minimum stop. „Lítost neprojevil. Ani nad tím, že útočil s nožem. Navíc si musel být vědom velmi nízkého věku dvou obětí,“ řekla kriminalistka Marcela Musálková s tím, že obviněný je rozvedený a má děti.

Brífink policie k sérii znásilnění (zdroj: ČT24)

Proč spáchal tolik útoků po sobě, muž nevysvětlil

Na základě výzvy se policistům ozvalo přes sto svědků, jejich informace pomohly muže dopadnout. Že jsou na správné stopě, potvrdil i případ krádeže benzinu na jedné z čerpacích stanic v Kroměříži. Muž podobný pachateli totiž ujel bez zaplacení. SPZ na jeho voze byly ukradené právě ve Frýdku-Místku.

Jakmile se policie dostala na stopu násilníka, měla ho pod permanentním dohledem, takže se už nemohl dopustit dalšího trestného činu. O víkendu pravděpodobně dostal muž strach a začal se zbavovat věcí, které jej mohly usvědčit. V popelnicích tak policisté hledali vyhozené šaty a v křoví pak i kradené poznávací značky. Zásahová jednotka muže zadržela v pondělí před jeho bydlištěm. Byl překvapený, takže se akce obešla bez větších problémů. Při výslechu pak nedokázal vysvětlit, proč útočil tolikrát po sobě.

Policisté prověřují i zatím neobjasněná znásilnění. Zjišťují, zda je nespáchal právě obviněný. Navíc se jim na základě zveřejněné výzvy ozvalo kolem deseti žen, které byly v poslední době znásilněny a dosud to ze studu neohlásily. Zatím ale nic nenasvědčuje, že by je měl na svědomí tento člověk.

Park
Zdroj: ČT24