Velorexy a sto let starý parní Locomobile najdou zájemci v Brně

Brno - Více než sto let starý funkční parní automobil a nebo kompletní sérii modelů legendárních velorexů dnes najdou zájemci na brněnském výstavišti v rámci podzimní MotorTechny Brno. Očekává, že se do Brna přijde podívat několik tisíc návštěvníků. Funkční parní Locomobile vyrobený v roce 1902, opravili pro jeho rakouského majitele restaurátoři z Muzea starých strojů. Projíždět se bude na plochách kolem pavilonu F. Po výstavě bude vůz putovat zpět do Rakouska.

„K vidění budou opravdu ojedinělé kusy,“ uvedl jeden z organizátorů akce Oldřich Křižka. Organizátoři dále lákají návštěvníky na kompletní sadu legendárních velorexů, známých nejen z filmu Vrchní, prchni. Podle Křižky jich na českých silnicích jezdí stále několik desítek. K vidění bude i první z vozů s názvem Oskar a také poslední typ, který již neměl klasická tři, ale čtyři kola.

Celkem bude na výstavišti několik desítek historických aut a motocyklů. Připravena je i tradiční burza náhradních dílů. Součástí burzy je i prezentace renovátorských dílen.

Návštěvníci na ploše výstaviště uvidí také soutěžní a závodní automobily s nejstarším vozidlem této kategorie - sportovním Tudorem po závodníku Kamešovi. Kategorii klasiků zastoupí v expozici Fiat Topolino v provedení cabrio a automobil pro početnou rodinu původní Fiat Multipla z Torína. Kapotované motocykly JAWA a automobily v provedení pro někdejší veřejnou bezpečnost bude vystavovat skupina specializovaných historiků. Další informace k akci najdou zájemci i na webu.