Díry na karlovarských vozovkách vyhladí silné infrazáření

Karlovy Vary - Škody na silnicích a jejich zanedbanost jsou v Karlových Varech odhadovány na několik stovek milionů korun a tato částka po letošní zimě ještě výrazně vzroste. Město má přitom v rozpočtu pro letošek jen 20 milionů korun, což bude sotva stačit na odstranění nejnovějších škod. Původně mělo jít na opravy cest pouze deset milionů. Radnice proto zkouší novou technologii, která by měla opravy urychlit a zlevnit.

V současnosti vzniká přehled míst, která budou vyžadovat přednostní opravy a jejich projíždění je už pro řidiči skoro riskantní. V katastrofálním stavu je podle Kotka například Stará pražská či vozovky ve Staré Roli. Ale díry jsou prakticky všude, snad jen s výjimkou průtahu, uvedl náměstek. „Co všechno se nám povede za těch 20 milionů opravit, to lze teď těžko odhadovat. Pokusíme se najít firmy a technologie, které budou nejlevnější a současně i kvalitní,“ uvedl Kotek.

Ivan Malko: Stavební mistr:

„Ta díra je vlastně za tepla zapečená do silnice, je to systém beze spár.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Ve městě se proto zkouší nové zařízení společnosti Dipos J&C, jež má technologii pro hloubkovou aktivaci asfaltového povrchu. Díry zasypané recyklovanou drtí totiž zahladí velkoplošná infražehlička s teplotou tisíc stupňů Celsia. Celá procedura prý zlepšuje kvalitu opravy a prodlužuje její trvanlivost. Podle Kotka by měla být metoda také levnější než dosud užívané způsoby oprav. „Určitě by to mohla být jedna z možností, jak snížit náklady na opravy. Důležité je, aby vyspravení místa vydržela co nejdéle,“ řekl.

Kvůli opravám letos například město zrušilo původně plánovanou rekonstrukci ulice Závodu míru ve Staré Roli, která je hlavní dopravní tepnou v největší karlovarské čtvrti. Náklady měly v tomto případě dosahovat kolem 100 milionů korun. Kotek poznamenal, že takovéto rozsáhle investice, jako byla před dvěma roky i rekonstrukce Sokolovské ulice v Rybářích, nejsou nyní aktuální. „Teď se musíme zaměřit na okrajové části města o opravy těch nejvíce poškozených úseků,“ dodal.