Trať v Podbabě už nabírá zpoždění

Praha – Stavba tramvajové trati od současné smyčky v Podbabě k železniční trati začne se zpožděním. Stavební společnost Eurovia CS počítá podle mluvčí Ivety Štočkové se čtvrtletním odkladem začátku prací. Na místě totiž nyní pracují archeologové, kteří věří v cenné nálezy. Tramvajová trať z Dejvic k Vltavě tak zřejmě nebude hotova v polovině letošního roku, jak bylo naplánováno.

„Budeme investora žádat o prodloužení termínu dokončení projektu,“ uvedla mluvčí Štočková. Investorem opravy a prodloužení tramvajové trati v Podbabě je Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Archeologický průzkum je podle Michala Kuchaříka, ředitele organizace Labrys, která ho zajišťuje, velmi důležitý. „Tato lokalita obsahuje nejcennější typy pravěkých archeologických nálezů v Praze. Je tu zachované kulturní souvrství,“ řekl. Podle Kuchaříka mohou vrstvy v této lokalitě zahrnovat nálezy z období od mladšího paleolitu až po dobu římskou nebo raný středověk.

Nová trať bude zhruba čtvrtkilometrová. Končit má u železniční trati, kde se počítalo se současným vybudováním nové vlakové zastávky. Ta by výrazně zjednodušila cestování například z Kralup nad Vltavou do pražských Dejvic nebo na Hradčany. Stavbu železniční zastávky stát nakonec odložil, pražský dopravní podnik ale trať přesto chce postavit už teď. Stavbu nechce odkládat především kvůli možnosti žádat o peníze z evropských fondů. Dotaci získá z operačního programu Praha - Konkurenceschopnost.