Bude D8 někdy celá?

Velemín (Litoměřicko) – Po dálnici D8 z Prahy na Drážďany jezdí denně stovky aut a kamionů. U Lovosic musí ale sjet a vydat se na strastiplnou cestu buď po nebezpečné silnici na labském břehu nebo po neméně nepohodlné cestě k Teplicím. Trpí tak řidiči, jejich auta i obyvatelé obcí, jako je Velemín na Litoměřicku. Právě do Velemína přijeli dnes zástupci Ústeckého kraje i státního Ředitelství silnic a dálnic, aby se dohodli na přípravě stavby dosud chybějícího úseku dálnice D8.

K dostavbě dálnice chybí dálniční správě územní rozhodnutí zhruba na šestikilometrový úsek na Ústecku a desítky stavebních povolení navázaných právě na toto rozhodnutí. Povolení už existovala, ale úředníci je špatně připravili a zrušil je soud. O nové územní rozhodnutí už ŘSD požádalo, lovosický stavební úřad ho pravděpodobně brzy vydá. Nenastanou-li další velké spory, mohlo by se začít stavět už v létě.

Protože ale rozhodnutí zatím vydáno není, nezazněl dnes ani jednoznačný termín otevření dálnice. Právě ten by ale Velemínští i zástupci Ústeckého kraje rádi znali. Pokud však bude územní rozhodnutí bez komplikací vydáno a nebude opět zrušeno, mohlo by se po dálnici z Prahy až do Drážďan začít jezdit už za dva roky. Na rozdíl od řady jiných velkých tahů včetně některých rychlostních silnic nechybí D8 v tzv. superkoncepci ministerstva dopravy, naopak by se dostavbě severočeské dálnice mělo dostat veškeré finanční podpory.

Vstup Terezy Baldové (zdroj: ČT24)