Krajská zdravotní možná přijde o dotace

Ústí nad Labem - Až o čtvrtinu může ministerstvo financí zkrátit evropskou dotaci pro Krajskou zdravotní. Společnost, která sdružuje 5 nemocnic v Ústeckém kraji, nakoupila přístroje za 420 milionů korun. Jenomže audit ministerstva financí prokázal, že ceny u těch, které stály nejvíc, byly předražené o desítky milionů korun. A úřady požadují ještě další kontrolu. Chtějí porovnat ceny i ostatních přístrojů. Podle auditorů mohly nemocnice ušetřit, kdyby nakupovaly přímo u výrobců, a ne u firem, které přístroje kompletují.

Nejméně o 31 milionů korun přišla podle auditu Krajská zdravotní při nákupu předražených přístrojů. Třeba za magnetickou rezonanci pro ústeckou nemocnici zaplatila 44 milionů. Pražskou Homolku přitom prakticky totožný přístroj vyšel o dvacet milionů levněji. Nákupy drahého vybavení by jednotlivé nemocnice vyšly levněji, kdyby je nakupovaly přímo, a ne přes prostředníky. „Jakýkoliv překupník nebo víc překupníků významně zvyšují cenu,“ potvrdil expert ČVUT Lubomír Poušek.

„Já si myslím, že se ztratilo tak 100 milionů, možná 120 milionů korun,“ domnívá se senátorka Alena Dernerová. Podle ministerstva se v celém projektu prolínají chyby nejen Krajské zdravotní, ale i úřadu regionální rady, který dotaci schválil. „Pochybení byla na obou úrovních,“ připustil náměstek ministra financí Jan Gregor.

Krajská zdravotní možná přijde o dotace (zdroj: ČT24)

Nová kontrola proběhne s ministerstvem financí

Regionální rada i Krajská zdravotní audit i pochybení opakovaně odmítly a chtějí další kontrolu. Ta by měla srovnat ceny i levnějších přístrojů. Dohromady jich je v kritizované zakázce 800. „Hledáme způsob, jak pokrýt zbývající položky, kromě nejdražší techniky,“ uvedl Gregor. Mluvčí Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Marcela Klíchová připomněla, že cílem rady je provést kontrolu společně s ministerstvem financí. „Už jsme požádali o to, aby ministerstvo jmenovalo svého člena do kontrolní skupiny,“ doplnila.

A ministerstvo se už rozhodlo předražený nákup potrestat. Ze zákona to může znamenat, že Krajská zdravotní přijde až o čtvrtinu evropské dotace. „Bude to několik desítek milionů korun,“ oznámil Gregor. Dalších 30 milionů už škrtla regionální rada. Tím ale výčet problémů nekončí. Celým nákupem se teď zabývá i antimonopolní úřad a protikorupční policie.

Magnetická rezonance
Zdroj: ČT24