Na Novojičínsku bylo 18 řidičů pod vlivem alkoholu

Nový Jičín - Policisté na Novojičínsku vytáhli proti alkoholu za volantem. Brzy ráno kontrolovali všechny řidiče jedoucí po silnici z Bílovce do Ostravy. U osmnácti z nich přístroj ukázal alkohol. Dvě desítky policistů zkontrolovali celkem přes 500 vozidel. Pozitivní hodnoty na alkohol se pohybovaly okolo půl promile. Pod vlivem alkoholu byli jak řidiči, tak ženy za volantem. Od podzimu při podobných akcích už strážci zákona přistihli téměř devadesát hříšníků.

„Po víkendu, kdy jsou volné dny, je zde větší možnost, že řidiči budou řídit vozidlo pod vlivem alkoholu,“ uvedl vedoucí novojičínských dopravních policistů Jaromír Stecula.

„Rekordmanem dopravní akce se stal osmačtyřicetiletý řidič z Klimkovic, jehož policisté kontrolovali krátce před sedmou hodinou ranní v osobním autě,“ doplnil mluvčí novojičínské policie Zbyněk Tomšík.

Dechová zkouška u něj ukázala sice 0,31 promile alkoholu v dechu, ale to asi nebyla jeho první zkušenost s pozitivním výsledkem na alkohol. V dubnu 2009 mu totiž Okresní soud v Novém Jičíně vyslovil zákaz řízení motorových vozidel na 36 měsíců. Téhož dne mu sdělili policisté ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí až tři roky vězení.

Počet řidičů, které policie na Novojičínsku přistihla pod vlivem alkoholu a drog, v posledních měsících rapidně narůstá. Komplexní kontroly dvakrát do měsíce spustili policisté v listopadu minulého roku. Od té doby přistihli s alkoholem za volantem už 85 opilých řidičů.